Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 10. 2013. 08:51 >> 11:40
2

KAO AMERIKANCI

Elektronika za poštene izbore

Problem izbornog sistema Crne Gore, gdje se poslije svakih izbora govori o "krađi" glasova, mogao bi u budućnosti da se riješi, i to jednostavno glasanjem elektronskim putem. Model koji je u Americi već više od deceniju na snazi, omogućava poštenu izbornu utakmicu, gdje su neregularnosti svedene na minimum.

 

Prijedlog lidera Socijalističke narodne partije Srđana Milica da se ubuduće na izborima umjesto hemijskom olovkom glasa izbornim pečatom, otvorio je pitanje da li je Crna Gora spremna za promjenu načina glasanja i da li su mogućnosti poput elektronskog glasanja ili glasanja putem interneta u bliskoj budućnosti moguće i u Crnoj Gori.

Tradicionalni način glasanja hemijskom olovkom, koji je partijama i političarima davao prostora za "varanje" na izborima, u mnogim zemljama je prevaziđen, prenose "Vikend novine".

U najvećoj demokratiji na svijetu, Americi, već više od deset godina glasanje za predsjednika SAD vrši se putem elektronskih mašina za glasanje.

Slično bankomatima, na elektronskim mašinama za glasanje, putem jasnih instrukcija i posjedovanja dokumenta za identifikaciju, glasač unosi glas pritiskom na određeni broj dugmadi kako mu to mašina nalaže.

Drugi model koji će u neposrednoj budućnosti sigurno zaživjeti jeste glasanje putem interneta. Italija i Velika Britanija su uradile pilot projekte koji su za cilj imali testiranje ovog modela. Korak dalje je napravljen u Švajcarskoj, Kanadi i Francuskoj gdje se već sprovodi glasanje putem interneta na ograničenom nivou.

Državnim organima je jedino dozvoljeno da imaju uvid u podatak da li je neka osoba glasala ili ne. Na ovaj način se garantuje tajnost glasanja svakog birača. U Bosni i Hercegovini elektronsko glasanje bi, kako je trenutno zamišljeno, bilo organizovano kao test i ako se pokaže uspješnim, izbori 2014. godine bili bi u potpunosti organizovani na taj način.

Inicijativa je potekla iz Demokratske inicijative za Evropu, grupe političara i eksperata koja je okupljena pod pokroviteljstvom međunarodne nevladine organizacije. S druge strane, troškovi organizacije izbora na ovaj način nijesu mali. Prema nezvaničnim informacijama, jedan uređaj košta oko 3.000 eura.

Ako bi se oni instalirali na nešto više od hiljadu biračkih mjesta, koliko ih ima u Crnoj Gori, to bi značilo da bi ukupni troškovi za državu bili veći od tri i po miliona eura. Analitičar Andrija Đukanović smatra da treba uvesti sve neophodne mehanizme kako bi se izborni proces učinio slobodnim.

"Ako je uvođenje pečata način da se to postigne, onda u redu. Međutim, mislim da je i do sad taj dio izbornog procesa mogao vrlo lako da se oslobodi bilo kakve manipulacije. Jednostavno je upozoriti birače da će važeći biti samo oni listići na kojima se glasalo zaokruživanjem kandidata. Nikakvi trouglići i kvadrati", kaže Đukanović i dodaje da je važnije da se birački spiskovi pročiste.

"Nije problematično uvoditi nove načine glasanja, ali je po mom mišljenju mnogo lakši zadatak čišćenje biračkog spiska, i stvaranje uslova za eliminaciju zloupotreba državnih resursa i uticanja na slobodno izražavanje", smatra Đukanović.

Funkcioner DPS Tarzan Milošević kaže da potpuno podržava uvođenje savrsemenih metoda glasanja. "Ali moramo ići korak po korak, stvoriti tehničke uslove da na svim biračkim mjestima imamo mogućnost za te tehničke inovacije", kazao je Milošević.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније