Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina biznis ]

13. 10. 2020. 13:24   >>  13:30

URA NAJAVILA

Ubrzo plan racionalnog gazdovanja šumama

Izrada detaljnog plana racionalnog i održivog gazdovanja šumskim blagom biće prvi zadatak nove vlade, najavili su iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

"Da odlazeća vlast ima trunke savjesti i odgovornosti, zbog tajkuna koji grabe posljednje momente da iskoriste višedecenijske privilegije i nemilice uništavaju šume na sjeveru Crne Gore, hitno bi uvela moratorijum na sječu šuma do formiranja nove vlade”, kazali su predstavnici Građanskog pokreta URA.

Oni su poručili da će prvi zadatak nove vlade biti izrada detaljnog plana koji bi podrazumijevao racionalno i održivo gazdovanje šumskim blagom.

“Neophodno je da država što prije formira komisiju čija će dužnost, osim da zabrani dalju sječu, biti i da kontroliše da se iz šuma izvlači samo ono što je do sada već posječeno”, rekli su predstavnici Građanskog pokreta URA.

Oni su podsjetili da danima svjedoče vapajima malih drvoprerađivača i građana sa područja Berana, Andrijevice i Plava, ali i drugih opština na sjeveru, koji traže zabranu sječe šume, zbog nekoliko tajkunskih preduzeća koja iskorišćavaju preostalo vrijeme do formiranja nove vlade.

“Poznato je da već godinama šumama na sjeveru gazduje nekoliko firmi, čiji su vlasnici bliski odlazećoj vlasti. One su do sada, na godišnjem nivou, od šuma ostvarivale dobit koja se mjeri u milionima eura, a znajući da sa promjenom vlasti ostaju i bez šuma i bez novca, gramzivo otimaju preostale resurse“, naveli su iz Građanskog pokreta URA.

Oni smatraju da je rješenje za te kriminalne radnje, osim formiranja moratorijuma do preuzimanja resornog ministarstva i Uprave za šume, i preispitivanje svih dosadašnjih ugovora o koncesijama, kao i finansijsko preispitivanje poslovanja.

"Zbog toga moramo što prije izglasati Zakon o porijeklu imovine. Potrebno je istražiti ko je i koliku korist imao od gašenja drvoprerade na sjeveru, a to ne može biti urađeno dok taj zakon ne bude na snazi. Sječa šuma nikada nije bila brutalnija i beskrupuloznija, i tome se hitno mora stati na kraj. Šume Crne Gore su šume svih njenih građana, a ne samo pojedinaca željnih novca”, zaključili su iz Građanskog pokreta URA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније