Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 10. 2020. 20:47   >>  22:23 16

DRAŠKOVIĆ

Ideja o "srpskom svetu" pripada Rusiji

Pisac i predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković za "Teleskopiju" kaže da ko iz grešaka i istorije ne izvuče prave pouke, osuđen je da mu se nesreća ponovi. Ističe da je ideja o "srpskom svetu", koja se sada pojavljuje, falsifikat, zapravo ideja Rusije. Ubijeđen je da ta ideja ne može zaživjeti, te da samo "neki ludak" može da pokuša da je ostvari, jer bi došlo do novog krvoprolića. 

Drašković kaže da se odjednom pojavljuju neke snage, neki ljudi, koji bi željeli da vrate Crnu Goru u 90-te, da ponište referendum.

"Glavni mediji su antirežimski, televizijski kanali većinski srpski, da ne nabrajam dalje, a onda se govori o nekakvoj diktaturi čovjeka čija stranka nikada nije vladala sama nego u koaliciji. Ja ne razumijem ni Đukanovića, kada kaže da je DPS izgubio. Nije tačno, po svim mjerilima zapada DPS je pobjednik. Druga je stvar što ne može da formira vladu. Na drugoj strani imamo 16 partija i SPC koji svi skupa, uz neviđenu propagandnu i podršku medija iz Srbije uspjeli su da osvoje samo jedan mandat više i sada proglašavaju nekakvu pobjedu," kaže Drašković.

On kaže da ne zna da li su djelovi srpske službe ili se pak ruska služba  GRU miješala u izbore u Crnoj Gori.

On se osvrnuo i na Crnu Goru devedesetih, iznoseći prvi put kako je sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem putovao na Samit OEBS-a u Istanbulu. Ističe i da im je tada bila ugrožena bezbjednost.

"Moram vaditi CG iz čeljusti ove nemani, to mi je rekao Đukanović, kad sam sa njim polijetao sa aerodroma iz Dubrovnika, jer ga je sedmi bataljon držao ga na nišanu i želio da ga obori. To je bila CG 99. da smo poletjeli iz Podgorice ili Tivta vjerovatno bi smo od jedne rakete obojica stradali," kaže on.

Dodaje da ko iz grešaka i istorije ne izvuče prave pouke, osuđen je da mu se nesreća ponovi.

"Ta ideja o "srpskom svetu" koja se sada pojavljuje je prije svega falsifikat, to je ideja Rusa, to je njihova ideja. Ali Rusija je Rusija, ona može i da ugazi u neku državu, niko joj ne može ništa", kaže Drašković.

On kaže da je tu sada ideja da se zapravo formalno poštuje trenutni raspored snaga.

"Granice BiH, CG, da treba raditi na tome da se "srpski svet" prvo ujedini duhovno i kulturno, a jednog dana kako je rekao vojni ministar i državno," kazao je Drašković.

No, smatra da je to ideja koja ne može zaživjeti, te da samo, kako kaže, neki ludak može da pokuša to da ostvari, jer bi sve vodila ka novom krvoproliću. 

On kaže da CG sada vodi novu Mojkovačku bitku za Srbiju.

"Ide ispred nas, krči nam put, širi nam krila. Srbija na Zapadu, Srbija u Nato alijansi. Mi nećemo viđati EU dok ne uđemo u NATO," kazao je on.

"Službe vladaju to je levijatan Srbije"

On kaže da je upozoravao i Brisel da Srbija neće ispuniti nikakve njihove zahtjeve dok se leglo zla ne očisti.

"Ovdje padaju presude, promovišu se zločinci", kaže Drašković.

Drašković kaže da je SPO od 90- tih insistirao da se otvori knjiga smrti, zločina službi bezbjednosti.

"5. oktobar odlučujuće izvodi Legija, Zemunci, ubice Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije i sa njima se sklapa savez za obaranje vrhovnog komandanta terorističkog režima Slobodana Miloševića".

On kaže da se Srbija ni dan danas nije oslobodila svojih petooktobarskih oslobodilaca.

"Svi ubijeni opozicionari, ali svi do jednog bili su članovi Srpskog pokreta obnove, ali o tome se ćuti. To rade i neki crkveni akademski krugovi, dodatan razlog je što sam ja krajem devedesetih pripadao memorandumskoj nacionalnoj eliti Srbije. Izgovarao sam neprimjerene i opasne riječi, a onda sam odjednom shvatio da to zalaganje za rušenje Jugoslavije, vodi u neviđenu apokalipsu", kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније