Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

15. 10. 2020. 06:50   >>  16:49 17

FILIPOVIĆ

Vitalna ideja o "srpskom svetu" u novoj većini

Crna Gora je građanska država, svih građana koji žive u njoj bez obzira na to kojoj etničkoj zajednici pripadaju. To su vrijednosti koje su ovjekovječene u našem Ustavu i zakonima ove države, smatra politički analitičar Ljubo Filipović.

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, izjavom da je Crna Gora srpska država, krši upravo to državno ustrojstvo Crne Gore, kaže Filipović za Pobjedu.

Krivokapić, prema riječima Filipovića, "time pokazuje da je Crna Gora koju on želi da gradi daleko od građanskog ideala i građanskih partija koje su mu dale mandat da bude predsjednik vlade".

Pobjeda podsjeća da je Krivokapić prekjuče, govoreći o odnosima sa Srbijom, rekao da je najbolji stav kralja Nikole koji je govorio da postoje "dva kralja koji žive u dvije srpske države".

Filipović kaže da je mandatar imao mnogo problematičnih izjava i da će vjerovatno i ovu "racionalizovati time da je država Crna Gora svih naroda koji u njoj žive".

Opasna ideologija

"Međutim, jasno je što je želio da kaže. Ovo je još jedan dokaz da je u novoj većini, u novoj vladi, vrlo vitalna ideja o 'srpskom svetu' i 'srpskim zemljama' koje, vjerovatno, jednog dana, kada se stvore pogodni globalno-politički uslovi treba da se ujedine u jednu veliku državu”, naglašava Filipović.

Preko te opasne ideologije, smatra on, ne smije se olako preći, tim prije što smo se, kako kaže, sličnih ideja i stavova naslušali i što su mnogi bili svjesni njih i prije formiranja nove vlade.

“Pitanje koje treba postaviti građanskim partijama i građanskim koalicijama koje čine parlamentarnu većinu je da nam odgovore zbog čega je to gospodin Krivokapić za njih najpovoljniji izbor za mandatara nove vlade. Zbog čega su olako prihvatili da on bude izabran za najvažnije mjesto u državi? Međutim, na tu Krivokapićevu izjavu ćute građanske partije, ćute i mediji. Pokušavaju svi da zatvore oči. Svi se drže onogšto ih jedino drži na okupu mantre da se DPS mora razvlastiti po svaku cijenu”, kaže on.

Filipović smatra da je "Srpski svet", vjerovatno, zamisao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da taj nivo srpskog nacionalizma ne treba svesti samo na njega.

"I opozicione partije u Srbiji i opoziciona javnost dosta su kontaminirane idejom da Srbi dijele zajedničku sudbinu i da samim tim treba da dijele zajednički životni prostor. Neki su dovoljno nestrpljivi, poput ministra Vulina, da to saopšte javno, a neki paze što pričaju, a isto misle”, kaže Filipović.

Jovanović: Ništa neočekivano

I za analitičara i građanskog aktivistu Slobodana Jovanovića nema ništa neočekivano u onom što nam priređuju pobjednici proteklih izbora.

“Svi oni koji su očekivali neku treću opciju, bojim se, konačno će shvatiti da je jedina alternativa prošloj vlasti upravo velikosrpska agresija na sve crnogorsko, unutar Crne Gore, pripomognuto spolja. Očekivati da će neko sa velikosrpskom platformom donijeti Crnoj Gori demokratiju, pravnu državu, građansku državu, borbu protiv nepotizma, zloupotreba, na nivou je vica”, kaže za Pobjedu Jovanović.

Prema njegovim riječima, potonja izjava Zdravka Krivokapića o Crnoj Gori kao još jednoj „srpskoj državi” samo je razgolitila pozadinu onoga što možemo očekivati u budućnosti u još eksplicitnijem obliku.

“Upoređivati današnju Crnu Goru i današnje vrijeme sa Crnom Gorom u vrijeme vladavine kralja Nikole i izvlačiti na najbanalniji način ondašnju retoriku, bijedni je pokušaj manipulacije i spada u nivo i asortiman jalovih prepucavanja preko društvenih mreža ili ,,visokoumnih” dijaloga ispred seoske prodavnice, sa zidarskim pivom u rukama”, ističe on.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније