Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Portal RTCG

15. 10. 2020. 20:40   >>  20:47 43

ADŽIĆ

Popis stanovništva odgoditi za nekoliko godina

Istoričar i pravnik Novak Adžić smatra da predstojeći popis stanovništva treba odgoditi za nekoliko godina, dok se ne relaksira atmosfera i ne steknu uslovi da bude organizovan u demokratskoj atmosferi. On je, u emisiji "Zumiranje" na TVCG, istakao da je izjava mandatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića, da je Crna Gora srpska država, neprihvatljiva te da znači povredu Ustava Crne Gore.

 

Adžić kaže da je izjava mandatara za sastav buduće vlade, da je CG srpska država, krajnje zabrinjavajuća, i u moralnom, istorijskom i političkom smislu krajnje neprihvatljiva.

"Ustav Crnu Goru definiše nezavisnom. Ta izjava je na fonu pretvaranja Crne Gore u srpsku provinciju i to je meni zaista neprihvatljivo. Možda se uvaženi gospodin istrčao, ali vjerujem da on tako strateški i razmišlja. Njegova privrženost SPC i klerikalizmu je jasna", naveo je Adžić.

On smatra da je izjava Krivokapića sa stanovišta ustavnog prava duboka povreda Ustava CG.

"Povrijedio je temeljne vrijednosti Crne Gore, koja je defiisana kao građanska, a ne druga srpska država. Sa druge strane mandatar je kandidat SPC, i koji nije krio tu svoju ulogu tokom predizborne kampanje", istakao je on. 

On kaže da je zagovornik promjena.

"Smatram da su promjene neophodne, ali zaista smatram da nova alternativa koja se nudi ne obećava ništa dobro".

Kaže da su promjene same po sebi dobre, ali da svaka promjena ne znači i napredak.

"Takvih primjera je bilo mnogo kroz istoriju koliko hoćete."

On je istakao i da predstojeći popis stanovništva treba odgoditi za nekoliko godina, dok se ne relaksira atmosfera i ne steknu uslovi da popis bude organizovan u demokratskoj atmosferi.

Kaže da vjeruje da će vladajuća elita od tog popisa pokušati da napravi drugi referendum.

"Može se pokušati sve, da se smanji broj Crnogoraca i poveća broj Srba, kako bi se od CG napravila federacija naroda i na taj način da bi se relativizovala CG i od nje pokušala napraviti druga srpska država na moru", smatra on.  

 

 

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније