Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nevenka Macan, TVCG

18. 10. 2020. 20:11 >> 20:43

SO KOTOR

Čeka se na odluku o koalicionom sporazumu

Na poredstojećoj konstitutivnoj sjednici kotorske skupštine, zakazanoj za posljednji dan zakonskog roka - 20. oktobar, trebalo bi da se verifikuje novi saziv lokalnog parlamenta i izabere novi predsjednik. To bi, prema očekivanjima, mogao da bude nosilac liste “Za budućnost Kotora”, Dejan Vukšić. Hoće li tada biti potpisan i koalicioni sporazum, koji je uslov da u novoj vlasti učestvuje i URA, ostaje da se vidi. Oni sa jednim mandatom ne odlučuju o većini, ali i ne odustaju od principa definisanih prije izbora, na koje Demokrate, koje su okosnica nove većine, još nemaju jasne odgovore.

 

Skoro do posljednjeg dana zakonskog roka za verifikaciju mandata novog saziva kotorske skupštine nije do kraja usaglašen koalicioni sporazum između novih partnera u vlasti.

Uoči vikenda su ipak napravljeni ustupci koji približavaju stavove Demokrata i Ure, dok listi Za budućnost Kotora ništa nije sporno.

“Mi apsolutno nemamo nikakvih pregovora na predlog koji su dostavili Ura i predlog koji su dostavili Demokrate. O konkretnom se radi o zajedničkim principima čija je osnova bila ta platforma Ure, koja datira još od juna mjeseca”, kazao je za TVCG Dejan Vukšić, nosilac liste "Za budućnost Kotora".

Iz Ure su, kako nam kaže predsjednica kotorskog ogranka Ljiljana Popović Moškov, odustali od prijedloga da za političke funkcije treba najmanje 10 godina radnog staža.

Na drugoj strani dobili su pristanak za polazni princip koaliranja - da se prvo potpiše koalicioni sporazum pa onda pristupi formiranju vlasti. Tako Jokić ponovo može biti predložen za predsjednika opštine.

“Ono što je moje i očekivanje Demokrata i u što smo uvjereni je da ćemo 20. oktobra imati izabranog predsjednika SO, da ćemo u danima nakon toga birati predsjednika Opštine i ostatak rukovodstva”, naveo je Vladimir Jokić, nosilac liste "Kotor je naša nacija".
Demokrate sa devet i URA sa jednim mandatom koji i nije presudan u formiranju vlasti imaju još nekih neslaganja.

“Mi imamo različito viđenje razvoja Luke Kotor ubuduće. Demokrate su prije neku noć dale jednu vrstu kompromisne ponude i vjerujem da ćemo u razgovorima koji traju i koji će sigurno se nastaviti, da ćemo doći do nečega što će biti obostrano prihvatljivo rješenje”, ističe Jokić.

“Imamo revidirane principe od Demokrata i revidirane principe od strane Ure. I jedni i drugi su potpuno prihvatljivi za koaliciju čiji sam ja nosilac”, dodaje Vukšić.

Novi saziv biraće i novog predsjednika skupštine.

“Biće to pretpostavljam, ja sam kandidat, a vidjećemo naravno da li će to i biti”, kaže Vukšić.

Konstitutivna sjednica kotorske skupštine zakazana je za utorak 20. oktobar .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније