Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 10. 2020. 14:27   >>  14:33 2

SDP

Inicijativa CDT-a o popisu konstruktivna

Inicijativa Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se na popisu ne prikupljaju identitetski podaci je konstruktivan predlog, imajući u vidu aktuelni politički trenutak i sve snažnije nametanje nacionalno-vjerskog diskursa i ugrožavanja građanskog koncepta ustrojstva države, kazao je član Glavnog odbora SDP-a Ivan Vujović.

Podsjećamo, CDT je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade, zatražio da se na predstojećem popisu stanovništa ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti kao i o jeziku.

Član Glavnog odbora SDP-a ističe da Crna Gora mora da se kreće u pravcu daljeg snaženja svog građanskog supstrata, rješavanja nagomilanih ekonomsko-socijalnih problema koje je, kako je kazao, ostavila dosadašnja vlast i novog pokretanja integracionog procesa.

"Tome bi političke promjene morale služiti, a ne etničko-vjerskom nadmetanja, prebrojavanju krvnih zrnaca i pretvaranju Crne Gore iz građanske u nekakvu srpsku državu. Dominantne snage nove vlasti očigledno u popisu vide šansu, ne da se dobije koristan statistički prikaz, već da svojoj politici utiranja građanskog koncepta i, po mogućnosti, utiranja Crnogoraca daju svoj prilog pokušaju ostvarivanja velikodržavnih aspiracija primjereno novom unutrašnjem i regionalnom kontekstu", kazao je Vujović.

On dodaje da "ako znamo da je za crnogorski popis veoma zainteresovana Republika Srbija, koja je ovo isključivo unutrašnje crnogorsko pitanje uvrstila u svoja strateška državna dokumenta, onda nije teško doći do zaključka kakav pretpopisni ambijent se želi kreirati u uslovima nove vlasti u Crnoj Gori".

Vujović navodi da je na građanskim snagama nove vlasti zato zadatak da, ukoliko uopšte imaju snage i svijesti o procesima koji mogu uslijediti, adekvatno na njih reaguju i spriječe da se umjesto životnim temama, dodatno usložnjenim zdravstvenom krizom, stvaramo ambijent nacionalno-vjerskih prebrojavanja.

"Pored autokratije, hronični i tradicionalni problem ovog regiona je nacionalizam koji nažalost nije konačno poražen devedesetih godina prošlog vijeka. Zato je opasna zabluda svih koji ovaj problem konstatno relativizuju a dokaz za to je da je u našim crnogorskim uslovima, za nepuna dva mjeseca od izbora,bilo više nego dovoljno simbolike i poruka koji ukazuju na regresivni karakter promjena", zaključuje se u saopštenju Vujovića.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније