Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2020. 11:30 >> 11:30
10

BEČIĆ OCIJENIO

Društvena kohezija garant mira i stabilnosti

Obaveza crnogorskog parlamenta, kao hrama demokratije, je da donosi važne i promišljene odluke u interesu svih njenih građana, uvijek vodeći računa o pomirenju i jačanju građanskog karaktera države, kako bi se značajne odluke donosile u atmosferi zajedništva i harmonije, a ne podjela i svađa, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On je povodom 13 godina od proglašenja Ustava ocijenio da je "društvena kohezija garant mira, stabilnosti i prosperiteta".

"Ustavom Crne Gore proglašenim 22. oktobra 2007.godine, građanin postaje nosilac suvereniteta, što je bio preduslov za jačanje temeljnih vrijednosti naše države. Upravo je društvena kohezija multinacionalnog, multikulturalnog i multivjerskog sklada, stvorena mudrim odlukama kroz bogatu viševjekovnu crnogorsku istoriju i osigurana modernim standardima ljudskih prava, garant mira i stabilnosti, te ekonomskog i demokratskog prosperiteta Crne Gore i svih njenih građana", navodi Bečić.   

Crna Gora se, kaže on, opredijelila za samostalan put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, što se ističe u preambuli aktuelnog Ustava, a što se u savremenim političkim okvirima i formalno ostvaruje.

"Ustavna određenja su i danas preduslov da ćemo kao država, koja je odlučnije nego ikada ranije posvećena jačanju demokratskih institucija, vladavini prava i političkoj kulturi, te kao NATO članica, uskoro ostvariti i drugi najvažniji strateški cilj, a to je integracija u porodicu evropskih naroda", istakao je Bečić.

Važno je, kako na pominje, potcrtati ekološko opredjeljenje naše države regulisano, takođe, Ustavom Crne Gore.

"Ovom ustavnom proklamacijom naša država postala je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je uspostavila državni odnos prema prirodi. Slijedom navedenog naša je obaveza veća da u izazovnim vremenima prouzrokovanim klimatskim promjenama uložimo znatno veće napore da sačuvamo prirodne resurse i ljepote naše države i na taj način damo skroman ali odlučan doprinos globalnoj borbi savremene civilizacije za očuvanje životne sredine i biodiverziteta", rekao je Bečić.

"Obaveza Skupštine Crne Gore kao hrama demokratije je da donosi važne i promišljene odluke u interesu svih njenih građana, uvijek vodeći računa o pomirenju i jačanju građanskog karaktera države, kako bi se značajne odluke donosile u atmosferi zajedništva i harmonije, a ne podjela i svađa", navodi on.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније