Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2020. 13:30   >>  13:30 10

VUKADINOVIĆ

Popis da ne bude produženi izborni proces

Aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka ocijenio je da je inicijativa CDT-a, da se prilikom popisa stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, te jeziku, neopravdana i da na popisnom listiću trebalo da ostanu pitanja o vjeri, naciji, jeziku. Analitičar Srđan Vukadinović kaže da će predlog podržati više od 41 poslanika u Skupštini. Napominje i da popis stanovništva ne bi smio da bude produženi izborni proces, sa kako je konstatovao, zapaljivom retorikom i kampanjom.


Inicijativa CDT-a da se iz predstojećeg popisa isključe pitanja o naciji, vjeri, jeziku nije prihvatljiva mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je iz njegovog ekspertskog tima.

“Popis stanovništva nije egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe”, poručeno je iz tima Krivokapića.

Iz Demokratske Crne Gore poruka da se zalažu za potpunu slobodu opredjeljenja i pitanje popisa će nezaobilazno biti predmet usaglašavanja buduće vlade.

Zenka: Pitanja o vjeri, religiji i naciji da ostanu na listiću

“Sve inicijative koje promovišu uspostavljanje međunarodnih standarda u našoj državi, pa kada je riječ i o popisu kod Demokrata će naići na pozitivnu ocjenu, ali i svaki pokušaj političkog uticaja na oštru reakciju”, saopšteno je iz partije Alekse Bečića.

Za ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenku neopravdana je inicijativa Centra za demokratsku tranziciju. Poručuje za Radio Crne Gore da bi pitanja o vjeri, religiji i naciji trebala da ostanu u popisnom listiću.


“Ja razumijem inicijativu CDT, ali je ne opravdavam. Svjestan sam bojazni što CDT to predlaže, ali sam mišljenja da se svi građani trebaju izjašnjavati o vjeri, naciji, jeziku. Ne zato što se moramo prebrojavati, ali je važno da postoje precizni podaci, jer je Crna Gora multietnička država i zato treba da se zna koliko ima pripadnika svake religije i nacije”, naglasio je Zenka.

Analitičar Srđan Vukadinović smatra da je popis kulturološki čin i ne bi smio da bude produženi izborni proces, sa kako je konstatovao, zapaljivom retorikom i kampanjom.

“Mislim da će više od 41 poslanika podržati predlog CDT-a, bez obzira na trenutnu političku situaciju, koji će biti za to da se popis ne odvija u uslovima ostrašćenosti i da ne bude produžetak izborne kampanje iz avgusta, pa ako ne bude zadovoljan rezultatima sklapanja vlade kakva se očekuje, da onda pokuša da nadomjesti te svoje frustracije kroz popis stanovništva", ocijenio je Vukadinović za Radio Crne Gore.

Kovačević: Nastavak strasti vodi u dalje razaranje bića CG

Namjera CDT-a da predloži takvo rješenje je, kaže Milica Kovačević, da popis obuhvati ključne oblasti ekonomsku i socijalnu politiku. Pitali smo je da li je tranzicioni period smjene vlasti bio pravi momenat za takvu inicijativu.


“Mi vjerujemo da bi nastavak dosadašnjih strasti u kojima se popis svodi na etnonacionalističke kampanje političkih partija značilo nastavak političkog razaranja društvenog bića Crne Gore, podjela na vjerske i nacionalne okvire i udaljavanje od principa građanske države”, ocijenila je Kovačević.

Iz Eurostata je saopšteno da su pitanja etničke pripadnosti, religije i jezika osjetljiva, ali da ima država Evropske unije koje ne prikupljaju takve podatke prilikom popisa.

Kovačevićka nam je navela i konkretne primjere, tako Njemačka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Finska, Belgija, Slovenija, Luksemburg ne prikupljaju podatke o naciji. Većina evropskih država uključujući i Rusiju ne uzima ni podatke o vjeri, a slično je i kada je u pitanju jezik.

Inicijativa Centra za demokratsku tranziciju da se primjeni nova evropska praksa, prema kojoj se građani ne izjašnjavaju o naciji, vjeri i jeziku, biti razmotrena u saradnji sa Savjetom za statistiku tokom javne rasprave o zakonu o popisu stanovništva, saopšteno je iz Monstata. 

Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније