Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2020. 18:06   >>  18:05 1

PODODBOR OCIJENIO

Vlada pravovremeno preduzela mjere za ublažavanje krize

Crnogorska Vlada je pravovremeno preduzela mjere za ublažavanje posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, a nije ni izostala podrška Evropske unije (EU), ocijenjeno je na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku.

 

Na onlajn sastanku Pododbora između Crne Gore i Evropske unije koji pokriva ekonomska, fiskalna i finansijska pitanja i izazove, kao i politike u okviru poglavlja 17, 18, 32 i 33, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija su upoznali predstavnike Evrospke komisije (EK) sa aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak je istakao da je, pored godišnjeg izvještaja Evropske komisije, Ekonomski i investicioni plan veoma ohrabrujući u pogledu socijalno-ekonomskog oporavka od pandemije.

„Ovo tumačimo kao iskrenu posvećenost Zapadnom Balkanu, što je jasno saopšteno i na početku aktuelnog mandata EK. Čvrsto vjerujemo da će ovaj plan podstaći oporavak i ekonomski rast i da će podržati reforme u nastavku našeg puta prema EU“, rekao je Mrdak.

On je zahvalio EU na makrofinansijskoj pomoći od 30 miliona EUR, navodeći da je crnogorska strana upoznata sa preostalim uslovima koje treba ispuniti da bi se osigurala isplata druge tranše u istom iznosu.

Upoznao je sagovornike sa aktivnostima u poglavljima pokrivenim Pododborom, među kojima su Program ekonomskih reformi 2020-2022, Godišnji plan zvanične statistike za 2020. godinu, Konsolidovani izvještaj o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru za 2019. godinu, kao i Zakon o budžetu Crne Gore za 2020.

Šef Jedinice u Generalnom direktoratu za ekonomska i finansijska pitanja Uve Stam pohvalio je crnogorsku Vladu zbog brzog usvajanja mjera za ublažavanje uticaja krize i ocijenio da je pandemija COVID-19 snažno pogodila crnogorsku ekonomiju.

Stam je naglasio da, kako se kriza razvija, odgovor u razvijanju politika treba da bude adekvatan i prilagođen potrebama, kako bi se osiguralo da je podrška koja se pruža firmama i građanima dobro usmjerena i efikasna.

„Kriza je uzela veliki danak i u oblasti javnih finansija – pad prihoda i veća potrošnja doveli su do većih deficita. Ovo je neizbježna nuspojava čuvanja radnih mjesta, prometa i prihoda. Istovremeno, povratak pažljivom fiskalnom upravljanju nakon oporavka ekonomije je od suštinskog značaja za očuvanje fiskalne održivosti“, rekao je Stam.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus Žimeno ohrabrila je Crnu Goru da iskoristi predstojeće mjesece za ubrzanje reformi, kako bi država nastavila da napreduje na putu prema EU članstvu.

„Rješavanje ovih prioriteta zahtijevaće blisku međuresorsku koordinaciju, funkcionalnu javnu upravu i nadogradnju rezultata ostvarenih tokom proteklih godina“, dodala je Žimeno.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније