Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

23. 10. 2020. 07:07 >> 15:35
35

U SUSRET POPISU

Antić: Srba da bude 50%, a Crnogoraca 25%

Srpski istoričar, predsjednik desničarke organizacije Napredni klub i jedan od ideologa velikosrpskog projekta Srpski svet Čedomir Antić ocijenio je da bi na predstojećem popisu u Crnoj Gori Srbi trebalo da budu većina, dok bi broj Crnogoraca trebalo da bude oko 25 odsto, piše Pobjeda.

 

Po popisu iz 2011. godine Crnogoraca je bilo 45 odsto, a Srba 28,43 odsto.

"Trenutne procjene govore da će biti oko 40 odsto nacionalnih Crnogoraca i 35 odsto Srba. Međutim, broj onih koji govore srpskim jezikom porašće na 54 ili čak 56. Ukoliko bude demokratije, a srpski narod dobije mogućnost da se razvija slobodno u demokratiji i ravnopravnosti, vjerujem da će Crna Gora ostati i nezavisna i multietnička. Srbi će pritom činiti oko 50 odsto stanovništva, a Crnogorci oko 25 odsto. To je istina i realnost, ona nema veze s tim ko je na vlasti već da li je zemlja slobodna i demokratska", kazao je Antić za serijal Srpski svet portala IN4S, prenosi Pobjeda.

Plan

Tim planom bi se ostvario ključni naum ideje Srpskog sveta, koju podržava i Antić, da Crna Gora postane nova srpska država i da se formira strateški trougao Beograd – Podgorica – Banjaluka.

Trenutno je, kako je naveo Antić, prisutan trend povećavanja podrške strankama nacionalnih manjina, tako da će na popisu otkriti da se dio muslimana izjašnjavao kao nacionalni Crnogorci, možda pod pritiskom režima ili zbog njegovog agresivnog odnosa prema Srbima.

On je kazao da popis stanovništva preuzima primat u crnogorskom društvu, prije svega "zahvaljujući agresiji koja se u javnosti ispoljava od strane, kako samih zvaničnika DPS-a, tako i od njima bliskih medijskih i intelektualnih krugova, koji najavljuju, kako su istakli, masovno posrbljavanje Crne Gore".

"Obespravljeni"

"Srpski narod u Crnoj Gori je najobespravljenija zajednica u Evropi 21. vijeka i u najvećoj mjeri obespravljeni narod savremenog svijeta. Najvažniji element obespravljenosti predstavlja uspjeh Đukanovićevog režima u etničkom čišćenju državnih i javnih ustanova. Srbi čine trećinu građana Crne Gore, a u državnoj upravi i javnim preduzećima su, prema zvaničnim podacima, prisutni u pet do šest puta manjoj mjeri", ustvrdio je Antić ne navodeći dokaze za svoje tvrdnje.

"Kad je riječ o vladi i eliti zemlje, Srba tu praktično nema. Drugi problem je politika asimilacije – u Podgorici ima više natpisa na kineskom nego na ćirilici, koja je dio nasljeđa više od 80 odsto građana. Asimilacija, čiji je cilj bilo stvaranje državne nacije, podrazumijevala je ukidanje najvažnijih ljudskih i građanskih prava, ravnopravnosti (remek-djela ovog posla su zakoni o državljanstvu i slobodi vjeroispovijesti koji su praktično suspendovani za Srbe i pravoslavne). Sve ovo je sprovođeno uz kampanje mržnje kojima su Srbi predstavljani kao narod divljaka, ubica, okupatora, neznalica… Kampanje čiji su temelji zasnovani na hrvatskom i crnogorskom fašizmu Ante Pavelića i Sekule Drljevića", tvrdi Antić.

Dobrosavljevič: Popis u proljeće 2021.

Vladimir Dobrosavljević, srpski istoričar i savjetnik Andrije Mandića, saopštio je da je odgađanje popisa potpuno izlišna tema, jer je zakonski rok za njegovo održavanje proljeće 2021. godine.

"Ovih dana je otvorena jedna potpuno izlišna tema, u odnosu na sve izazove pred kojima se nalazi crnogorsko društvo i buduća vlada, a to je pitanje odlaganja popisa stanovništva, koje bi u zakonskom roku trebalo da se održi tokom proljeća 2021. godine", navodi Dobrosavljević.

Prema njegovim riječima, da je kojim slučajem ostala vlast DPS, sa svim svojim mehanizmima pritisaka i ucjena, kroz zloupotrebe državnih resursa, a sa ciljem identitetskog inženjeringa kako bi se stvorio etnički konstrukt koji nije utemeljen u istorijskoj tradiciji Crne Gore, ovako nešto ne bi postojalo kao tema.

"Otud njihovi apeli najvažnijim adresama u međunarodnoj zajednici da budućoj vladi isporuče zahtjev za odlaganje dolazećeg popisa. Bez imalo osjećaja neprijatnosti, oni priznaju da bi u ambijentu političkih i medijskih sloboda, mogao da se poveća broj građana koji sebe identifikuju kao Srbi, jasno pokazujući sav mrak svojih šovinističkih uvjerenja", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније