Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RTCG Portal ]

23. 10. 2020. 21:20   >>  08:22 16

O POPISU

Nema problema ako zakon garantuje identitet

Popis stanovništva postaje sudbinsko pitanje kada imate nagomilane probleme i kada oni nijesu rješavani onda kada je trebalo, saopštio je profesor podgoričkog i beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić. On je u emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore, kazao da u državi neće biti problema ukoliko se identitet garantuje zakonski.

Profesor Čupić izdvojio je tri razloga zbog kojih je popis bitan za jednu državu: opstanak i razvoj te države, demografsko stanje i staus zaposlenosti.

"Ako u jednoj državi postoji autoritet zakona, onda nemate problema, identitet se garantuje zakonski. Svi su jednaki", navodi Čupić.

Kada nema zakona, on smatra da identitetska pitanja postaju najosjetljivija.

"Politike nijesu vodile računa da su svi građani jednaki i da se garantuje etničko i religijsko porijeklo, nikom se neće zamjeriti da kaže da je Crnogorac, Hrvat... Tu nastaju problemi i identitetska pitanja postaju najosjetljivija", ocjenjuje on.

Čupić je, na pitanje voditelja emsije, odgovorio da je za to da se popis održi.

"Ako bi popis otvorio ogromne sukobe, nije strašno ni odgoditi ga."

Predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, kazao je da je popis jedna neophodna i bitna stvar za svaku zemlju. Saopštio je da je za to da se popis održi u okviru zakonskog roka.

"Ne vidim ozbiljan argument zašto bi se od toga bježalo. Pritisci nijesu novina u Crnoj Gori, postojali su i prije izbora i prije referenduma, ne očekujem da će nestati i prije popisa, ali ne očekujem da će imati rezltate", naveo je Radulović u "Argumentima".

On je ocijenio da su pretpopisna dešavanja "nastavak litija drugim sredstvima ili produženje one predizborne kampanje".

Akademik i istoričar, Šerbo Rastoder, ocijenio je da trenutna atmosfera pokazuje da ovo nije građansko društvo.

"Da je tako, ovo bi bila najobičnija operacija, pošto očigledno nijesmo uspjeli da neke vrlo bitne probleme po pitanju identiteta situiaramo na način koji bi zadovoljio sve, popis doživlajvamo kao sudbonosno pitanje", kazao je Rastoder za TVCG.

Kazao je da je za odlaganje popisa samo ako je to zbog epidemiološke situacije.

Rastoder se osvrnuo na prethodne popise.

"Ako je bolja vlast DPS i SDP, onda se pokazuje da količina njiove vlasti utiče na smanjenje broja naconalnih Crnogoaca, a po mojoj tezi Crne Gore nema bez nacionalnih Crnogoraca, a tih je najviše bilo na popisu 1948. godine", kazao je istoričar i dodao: "Da je ova vlast ostala, broj Crnogoraca bi opao... Mislim da su Crnogorci dovoljno svjesni, šta to treba da su desi da njih neko ubijedi da nisu ono što jesu."

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović poručio je da obavezno treba da bude popis.

"Prvi put će biti omogućeno da se građani slobodno izjasne, jer neće biti pritisaka", ocijenio je on.

Na pitanje o uticaju, Vuksanović je kazao da je to bilo "potpuno evidentno kroz pritisak aktuelne vlasti".

Uzor da budu skandinavske zemlje

Profesor Čupić je naveo i da ako građani Crne Gore imaju svoje dostojanstvo, ne bi trebalo da bude velikih poremećaja.

"Uvijek ćete imati ljude koji su u stanju da svoj identitet mijenjaju kao košulje. Nije problem ako će se izjasniti, problem je da li će Crna Gora to ozakoniti, da niko ne bude uskraćen za izjašnjavanje, da li ćemo imati ljude u institucijama koji će zakon sprovoditi..."

Čupić smatra da zakon može učiniti da se izbjegnu sukobi.

"Želim da Crnoj Gori ne bude uzor Amerika, nego skandinavske zemlje. Crna Gora može da se tako dobro uredi, važna je volja."

Profesor je kazao i da politika često u ideologijama sprovodi teške riječi sprovodi i dodao da bi riječi poput lopov, ubica, kradljivac trebalo zabraniti u Parlamentu.

Na pitanje o moguće uvođenju zakona o državljanstvu, Radulović je kazao da vlast može da učini što god hoće, ali da nije siguran da će im te intervencije u biračko tijelo uroditi očekivanim plodom.

"Svaka partija kada osvoji vlast, zapošljava ili postavlja svoje ljude, i gleda da li su to pripadnici te partije, tako je to u tranzicionim društvima", naveo je Radulović.

Rastoder je u "Argumentima" istakao da nije moguće da će neko osporiti crnogorsku nezavisnost.

"U Crnoj Gori je problem što ima Crnograca što ne vjeruju da će ostati Crnogorci. Nema šansi da država dovede na u pitanje ako bude sve legalno. Mislim da je ovo društvo daleko zrelije od onoga što mi mislimo", kazao je on.

Radulović je istakao da srpske organizacije, koje se bave zašttom identiteta od crnogorskih institucija, nijesu dobile ni cent.

"Nadam se da će to biti razlika između nove i odlazeće vlasti, ne može biti razlike među nama", poručio je Radulović.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније