Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 10. 2020. 20:13   >>  20:15 5

VUKADINOVIĆ

Ključ rješenja leži u PzP-u

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da će Pokret za promjene biti ključni činilac koji će odlučiti da li će Vlada biti formirana na osnovu rezultata izbora ili će doći do novih izbora. Poručuje da Crnoj Gori treba stabilnost a ona se, kako kaže za Dnevnik, može obezbijediti jedino koalicijom koja će imati dvije trećine poslanika.

Prolongiranje rokova govori da postoje problemi u formiranju Vlade, pa je pitanje da li će ona biti formirana i u drugoj polovini novembra, smatra Vukadinović.

"Koncept Ure je potpuno urušen, doveden do besmisla i umjesto ekspertske Vlade oni se sada bore za dva mandata uz potpredsjedničko mjesto jer će sve tri koalicije , po svoj prilici, imati po jedno potredsjedničko mjesto. Tako da u svakoj slučaju, nailaze veliki problemi u formiranju Vlade", ističe Vukadinović.

On smatra da ključ rješenja za buduću Vladu leži u Pokretu za promjene.

"PzP će biti ključni činilac koji će odlučiti da li će biti formirana Vlada na osnovu rezultata izbora ili će doći do novih izbora. To neće odlučivati ni strane ambasade, SPC, ni medijski reketaši, odlučiće PZP sa svojim tradicionlanim koalicionim partnerima", ocijenjuje Vukadinović.

Kaže da resori moraju biti raspodijeljeni shodno snazi u Parlamentu.

"Stabilnosti vlasti u Crnoj Gori nema bez neke koalicije koja će imati dvije trećine . Tri koalicije od 41 poslanika nemaju taj kapacitett. Manjine neće sa njima. Jedan je ostao upitan...tako da se manjine ne može računati i to će biti nestabilna Vlada. Te dvije trećine poslanika može da obezbijedi jedino koalicija DPS-DF, to je koalicija koja ga vodi u stabilnost", navodi Vukadinović.

A s obzirom na trenutnu situaciju, zaključuje Vukadinović, pred Crnom Gorom je burno vrijeme na političkoj sceni jer kvalitativni problemi izlaze na vidjelo.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније