Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 10. 2020. 13:04 >> 13:21
11

LUKŠIĆ OCIJENIO

Kadrovske promjene neće pomoći, ako u DPS-u nemaju viziju

Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kadrovske promjene neće pomoći da se na narednim izborima pozicionira kao vodeća partija u Crnoj Gori, ukoliko ne bude imala jasnu viziju kako treba da se ponaša u opoziciji, ocijenio je raniji premijer i potpredsjednik DPS Igor Lukšić.

On je kazao da nije razmišljao da se ponovo aktivira u političkom životu, niti je tim povodom imao razgovore.

Lukšić kaže da treba uzeti u obzir okolnost da je DPS bio predvodnik fronta za obnavljanje nezavisnosti, da je predvodio vlade koje su otvorile sva poglavlja u pregovorima sa EU, Crnu Goru uvele u NATO, Svjetsku trgovinsku organizuju i pokazale da mogu da vode procese regionalne saradnje.

"DPS ima iza sebe mnogo toga dobrog što je usmjeravalo ovo društvo i njegovu tranziciju i na tome treba graditi budućnost stranke. Prošlost nas uči, ali budućnost mi našim odlukama oblikujemo. Imajuću u vidu odgovornost i sve što se nalazi u istoriji DPS-a, potrebno je iskoristiti i trasirati sada put te stranke prema 2030. godini“, rekao je Lukšić.

On je naveo da sada za Crnu Goru ne bi bilo dobro da blok koji predvodi DPS bude dodatno degradiran.

Komentarišući rezultat parlamentarnih izbora, Lukšić je ocijenio da je zbog svih okolnosti realno bilo očekivati određene promjene i da je smjena vlasti tektonska politička promjena za Crnu Goru koja je kao takva doživljena i u regionu.

Lukšić smatra da promjena nikada nije loša ako donese neki novi kvalitet i da je Crna Gora pokazala da je kao društvo spremna za novu dinamiku i veću konkurentnost u političkom sistemu.

"Smjenjivost vlasti više neće biti teret koji se ponekad isticao u pojedinim krugovima u vezi sa našim integracionim ambicijama. Vidjećemo kako će to sve izgledati“, ocijenio je Lukšić.

On je rekao da je na poraz DPS na izborima uticalo je više faktora i da je jedan direktno povezan sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je pokrenuo čitavu jednu lavinu dešavanja.

Smatra da je drugi razlog posljedice epidemije covid 19 i trag koji ekonomska kriza već ostavlja.

Lukšić je kazao da je uloga crkve u Crnoj Gori bila jasno izražena cijele godine, posebno u izbornoj kamapanji i da je uticala na formiranje određenih izbornih lista.

Najbolji put da se stvar dovode do kraja, prema njegovom mišljenju, je potpisivanje ugovora između države i Pravoslavne crkve u Crnoj Gori kako je to urađeno sa ostalim vjerskim zajednicama.

On je rekao da nije do te mjere zabrinut da smatra da je nakon promjene vlasti u opasnosti i crnogorska nezavisnost.

Lukšić smatra da jedan tehnički proces, kakav je popis stanovništva, ne treba pretvarati u neko novo referendumsko izjašanjavanje ili nastavak izbornih procesa iz 2020. godina.

Lukšić je kazao da je kao premijer vodio Vladu 2011. kada je bio posljednji popis i da je i tada bilo primjedbi i zahtjeva tadašnje opozcije da taj proces bude nadgledan, i da je sve sprovedeno po najvišim tandardima.

"Rezultati popisa govore o kompleksnosti crnogorskog društva i naglašavaju potrebu da se kroz dijalog rješavaju otvorena pitanja“, zaključio je Lukšić.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније