Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 10. 2020. 10:33   >>  11:24 6

MEDOJEVIĆ

Ispraviti nepravdu učinjenu političkim neistomišljenicima

Najteži zadatak nove crnogorske vlada biće da povrati povjerenje građana u državu i njene institucije, kazao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević. On to smatra nemogućim bez, kako je kazao, ispravljanja teških nepravdi, učinjenih prema političkim neistomišljenicima vlasti od 1945. godine do danas.

Meodjević u saopštenju navodi da nema sumnje da je crnogorski ogranak UDBE učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića, 1983. godine u Bavarskoj. 

On dodaje da će Crna Gora morati, kad tad, da se suoči sa zločinima koji su, kako je kazao, u njenoj totalitarnoj prošlosti, činjeni prema političkim i ideološkim neistomišljenicima.

"Likvidacije, bez sudskog postupka i presude, na bazi ličnih procjena i presuda, često motivisana i ličnim razlozima, a javno obrazlagane kao odbrana revolucije, komunizma, diktature proleterijata, jednopartijskog sistema, očuvanja SRJ, zaštite interesa svih naroda u SFRJ, odbrane vlasti DPS, nezavisne Crne Gore, moraju biti javno osuđene kao čin divljaštva, državnog terorizma, pravno procesuirane, nalogodavci, organizatori i izvršioci kažnjeni, a žrtve rehabilitovane i moralno i materijalno obeštećene", kazao je Medojević.

On je u saopštenju istakao svoje duboko uvjerenje da bez javne, pravne, moralne i materijalne osude zločinaca i rehabilitacije žrtava i njihovih porodica Crna Gora ne može postaviti čvrste temelje svoje evropske budućnosti.

"Prava na život, slobodu, mišljenje, imovinu, pravično suđenje su prirodna prava svakog čovjeka i ako nijesu zaštićena Ustavnim garancijama, neće postati dio sistema vrijed- nosti i opšteg dobra nacije. Naprotiv, praksa nekažnajavanja zločina koji se počine protiv političkih neistomišljenika, a sve u ime patriotizma, države i viših interesa ponovo će se desiti. Bilo kao nastavak terora iste ideologije, bilo kao osveta žrtava", kazao je.

Medojević cijeni da bi izmjenama Ustava Crne Gore, kao krivična djela koja nezastarjevaju, kroz amandmane na član 33. Ustava, pored organizovanog kriminala i korupcije, treba dodati i politička ubistva.

"Prva postđukanovićevska Vlada će imati najteži zadatak da povrati povjerenje građana u državu i njene institucije. To je nemoguće bez ispravljanja nekih teških nepravdi, koje su učinjene prema političkim neistomišljenicima vlasti od 1945. godine do dan danas. Donijeti političku odluku da ubijete nekoga, samo zato što vam se ne dopadaju njegovi lični i politički stavovi, što se bori za drugu ideju, zloupotrebiti službe bezbjednosti, tužilaštva i sudove i staviti ih u funkciju logistike i zataškavanja takvih zločina, je zločin ravan zločinu protiv humanosti i ratnim zločinima", kazao je Medojević.

Ovo smo, kako dodaje, dužni uraditi,kako je kazao, makar zbog "strijeljanja Duška Jovanovića" što smatra školskim primjerom političke likvidacije.

"Taj koji je to naredio, organizovao i izvršio, ali i svi oni koji su ovaj zločin zataškavali, ne smiju mirno da spavaju, računajući na protok vremena i zastaru. Bez tog kamena temeljca, Crna Gora neće biti slobodna i stabilna evropska kuća", zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније