Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 10. 2020. 14:02   >>  14:04 1

BOŠKOVIĆ PRESKERU

CG predano radi na zaštiti nacionalnih interesa

Efikasan odgovor na izazove sigurnosti i bezbjednosti zahtijeva unapređivanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i da Crna Gora predano radi na nacionalnom nivou i u saradnji sa saveznicima kako bi zaštitila nacionalne interese, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković je to kazao tokom sastanka sa ambasadorom Slovenije, Gregorom Preskerom i izaslanikom odbrane te zemlje u Crnoj Gori, kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom.

Ministar je na sastanku istakao da je Slovenija jedna od ključnih savezničkih zemalja Crne Gore, čija su podrška i pomoć od nemjerljivog značaja za razvoj i napredak crnogorske vojske.

"Bošković je ukazao na kvalitetnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje koja može poslužiti kao odličan primjer uzajamne podrške i snažnog povjerenja. Zato je ministar istakao potrebu daljeg snaženja regionalne odbrambene saradnje kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bošković je naglasio i da "efikasan odgovor na izazove sigurnosti i bezbjednosti zahtijeva unapređivanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i da Crna Gora predano radi na nacionalnom nivou i u saradnji sa saveznicima kako bi zaštitila nacionalne interese".

Ministar je posebnu zahvalnost uputio Ministarstvu odbrane Slovenije na saradnji vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP), dodajući da je taj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, kao i da stojimo čvrsto pri namjeri za nastavak zajedničkog prisustva u Letoniji.

Presker je saopštio da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika.

“Tokom razgovora kazao je kako očekuje da će Slovenija i Crna Gora u predstojećem periodu nastaviti da razvijaju odbrambenu bilateralnu saradnju, u čemu vidi dvostruke benefite u vidu jačanja nacionalnih odbrambenih sistema i doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog istaknutih težnji obje strane da saradnju u oblasti odbrane dodatno razvijaju i potvrdili spremnost za učešće u svim aktivnostima, kako bilateralnog, tako i multilateralnog karaktera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније