Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 10. 2020. 19:43 >> 20:18
4

MEDOJEVIĆ

"Krivokapić nije reformski premijer"

Ukoliko mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić, odluči da Vlada bude iskjučivo ekspertska bez lidera DF-a, Pokret za promjene će glasati za Vladu, ali neće učestvovati u njenom radu, kaže za Dnevnik Nebojša Medojević. Ističe i da Krivokapić nije planirao potredsjedničko mjesto u Vladi koje bi se bavilo reformama i koordinacijom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. I dok URA priželjuje Vladu eksperata, Demokratska Crna Gora nije željela da komentariše pregovarački proces. Mandatar Krivokapić kaže da će se obratiti javnosti kada za to dođe vrijeme, a analitičari smatraju da će se Vlada sigurno formirati-jer je ulog veliki.

Mandatar Zdravko Krivokapić uputio je pismo predstavnicima vladajuće većine, od kojih je zatražio da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji su im pripali. I to, kaže lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ne bi bilo čudno, da se na spisku funkcija nalazi i ona koju su iz te partije tražili.

"Upravo smo dobili pismo od mandara koji u sastavu svoje vlade ne planira ni jedno mjesto koje će se baviti reformama. Ni demokratskom tranzicijom, što jasno govori da ovu vladu formira druga porodica, Miško Perović, znači vlasnici krupnog kapitala. Mi vidimo da ovaj premijer nije reformski premijer, da ta Vlada neće biti reformska, da neće biti promjena. Za reforme je potrebno ogromno znanje, ogromna hrabrost, posvećenost, odlučnost, ljubav prema Crnoj Gori. Očigledno da to ovaj mandatar nema", kaže Medojević.

U DF-u ne žele da dodju u situaciju da u Vladi budu eksperti i ljudi koje je lako kontrolisati, pa su izmedju ostalog zato pitali američku ambasadorku da li je ona strani faktor koji njih navodno ne želi na čelnim pozicijama.

"Tako da mi očekujemo odgovor od američke ambasade koji je već jednom uputila. To je ozbiljna država, najača država, ne mijenja ona odgovor kako zatreba mandataru ili vlasnicima Vijesti. Znači aposlutno se neće miješati u unutrašnje pitanje Crne Gore, nemaju nikakav zahtjev protiv lidera DF-a", kaže Medojević.

Protiv lidera DF-a medjunarodna zajednica nema ništa protiv, kaže Medojević, ali imaju u građanskom pokretu URA, koji insistira na ekspertskoj Vladi.

"Ja misilim da smo mi obećali gradjanima eksperstku Vladu, i ukoliko to bude Vlada sastavljena od poličara , i ukoliko prevagnu neki interesi, ako se u prvi plan gurnu neke identitetske stvari, a ne demontiranje sistema, ja ću glasati protiv", kaže Žarko Rakčević iz URE.

"Mi ćemo imati partijske organe, ali ja odmah mogu da kažem da PZP neće učestvovati ni u jednoj antireformskoj vladi, ni vladi kontinuiteta, mandatar još ima vremena da razmisli", kaže Medojević.

Dodgovor će, sasvim izvjesno biti postignut, ocjenjuju analitičari, jer je, kako kaže Boris Raonić iz Građanske alijanse ulog veliki, i prilika koja se ne propušta. Naglašava ipak da je vruć krompir pripao čovjeku bez političkog iskustva, te da je u ovom momentu teško očekivati isključivo ekspertsku vladu.

"Da li će njihovi odnosi biti poremećeni ili će se popraviti, to ćemo tek da vidimo ali imaćemo veoma čudnu situaciju da mandatar odnosno sjutra predsjednik Vlade neće u parlamentu imati jednog poslanika, a onda na koji način se uspovavlja komunikacija s ostalim konstituintima, u zadnjih nekoliko mogu se osloniti na demokrate koji stoje tu pos strani bez podizanja tenzija", kaže Boris Raonić.

A iz Demokrata su nam saopštili da se neće oglašavati tokom pregovaračkog procesa. O toku pregovora nijesu željeli ni ostali konstituenti DF-a, ali ni mandatar, koji će se, kako nam je saopšteno javnosti obratiti kada dodje vrijeme za to.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније