Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ pobjeda.me ]

01. 11. 2020. 22:41 >> 22:38
1

VILSON

Savezništvo sa SAD prevazilazi vođe i vlade

Članstvo Crne Gore u NATO-u i trajno savezništvo sa Sjedinjenim Državama trajna su obaveza naših zemalja koja prevazilazi određene vođe ili vlade, ocijenio je za Pobjedu Dejmon Vilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta.

Američki izbori za predsjednika biće održani 3. novembra. Od toga koji će kandidat pobijediti, mogao bi zavisiti i budući odnos NATO i vodeće članice Alijanse, što bi se svakako odrazilo i na odnos sa dvije najmlađe članice sa Balkana – Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.

RAZLIKE
Razlika između dvojice kandidata, demokrate Džoa Bajdena i aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trampa dobra je ilustracija različitih savezničkih politika. Demokratski kandidat, bivši potpredsjednik Džo Bajden, otvoreno je zagovarao pristupanje Crne Gore Alijansi, dok Tramp, sa druge strane, nije našao baš mnogo razloga da pozdravi učlanjenje naše zemlje u savez.

Tramp je nekoliko puta ranije kritikovao NATO, rekavši da je Evropa nesrazmjerno velika korisnica Alijanse, što će američke poreske obveznike koštati mnogo. Tramp je takođe postavio pitanje da li postoji stvarna potreba za odredbom o kolektivnoj odbrani u Statutu NATO-a (član 5) te zašto bi njegov sin išao da brani Crnu Goru ukoliko bude napadnuta.

Crnogorce je takođe nazvao agresivnim, rekavši da bi mogli izazvati treći svjetski rat. Dejmon Vilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta, govoreći o odnosu dvojice kandidata prema NATO-u, ali i odnosu sa Crnom Gorom kaže da je posvećenost SAD Alijansi, ali i savez sa Crnom Gorom trajan.

"U Sjedinjenim Državama postoji duboka dvostranačka podrška snažnijim odnosima sa našim demokratskim saveznicima", kaže Vilson za Pobjedu.

Predsjednik Tramp snažno je insistirao na tome da saveznici u NATO-u učine više na podjeli tereta unutar Alijanse i da troše više na odbranu, navodi Vilson.

RETORIKA
"Njegov politički pristup i retorika zaoštrili su veze sa nekim ključnim saveznicima u NATO-u, poput Njemačke. Alijansa je najučinkovitija u odvraćanju od prijetnji kada projektuje solidarnost i jedinstvo. Istovremeno, Sjedinjene Države su pojačale svoju posvećenost istočnom krilu NATO-a pred ruskim zastrašivanjem i usredsredile Alijansu na globalni izazov Kine. Predsjednik Tramp bi vjerovatno pritiskao saveznike da više sarađuju u vezi sa Kinom. Ovaj ambivalentan pristup vjerovatno bi okarakterisao drugi Trampov mandat", ocjenjuje Vilson.

Sa druge strane, Bajden, kako navodi Vilson, ima dugogodišnje iskustvo u radu sa saveznicima i pružao je podršku proširenju NATO-a.

"U svojoj kampanji on se obavezao da će ojačati američke saveze, posebno u Evropi i Indo-Pacifiku. Dvostranačka podrška će se nastaviti za jaču američku koordinaciju sa našim demokratskim saveznicima u suočavanju sa izazovom autoritarnog korumpiranog kapitalizma, bilo iz Rusije ili iz Kine. Administracija Bajdena nastavila bi da očekuje od naših saveznika da učine više u radu sa Alijansom, ali će uložiti napore da se konsultuju kako bi razvili zajedničke strategije o ključnim regionalnim i globalnim pitanjima. NATO bi bio u središtu spoljne politike Bajdena", navodi Vilson.

TRAJNA OBAVEZA
Kada su u pitanju odnosi sa Crnom Gorom, Vilson ponavlja da je članstvo Crne Gore u NATO-u kao rezultat savezništva sa Sjedinjenim Državama "trajna obaveza naših država koja prevazilazi određene vođe ili vlade".

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici pozdravili su Crnu Goru u NATO-u kao suverenu, nezavisnu demokratiju koja je odlučila da se pridruži savezu. Kao što će članstvo Crne Gore u NATO-u ostati konstanta kada se vremenom budu mijenjale vlade i lideri, tako će i savezništvo SAD sa Crnom Gorom ostati neupitno", ističe Vilson.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države imaju trajne interese na Zapadnom Balkanu i ostale su angažovane u regionu.

"Pod Trampovom administracijom, Sjedinjene Države su se usredsredile na podršku normalizaciji Srbije i Kosova i uklanjanje barijera za privlačenje privatnih investicija na Balkanu. Američki Kongres podržao je snažniji američki angažman kao odgovor na ruski i kineski uticaj", smatra Vilson.

Sa druge strane, ocjenjuje Vilson, Bajden izuzetno dobro poznaje Balkan.

"Može se očekivati da će Bajdenova administracija biti aktivna i angažovana u radu na unapređenju cjelovite i slobodne Evrope. Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju pristupanje Crne Gore i drugih balkanskih država EU, dalje demokratske i ekonomske reforme i ubrzano regionalno pomirenje i razvoj", zaključio je Vilson.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније