Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 11. 2020. 15:06 >> 15:06
1

DARMANOVIĆ

"Crna Gora značajan partner Savjeta Evrope"

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović govorio je danas na online Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope koja se održava u okviru aktuelnog grčkog predsjedavanja. Šef crnogorske diplomatije ukazao je na značaj organizovanja konferencije, posebno imajući u vidu da se ove godine obilježava 70 godina od usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja ujedno predstavlja temelj Evropskog suda za ljudska prava.

Tim povodom, ministar Darmanović je još jednom poručio da „Crna Gora, kao istinski dio Evrope, predstavlja snažnog partnera Konvencije i Suda za ljudska prava“.

Kako je istakao, u izazovnim vremenima, kada se svijet suočava sa globalnom pandemijom i svim njenim posljedicama, od presudnog značaja je očuvanje širokog spektra ljudskih prava i njihovih ključnih postulata.

„Skorašnje okolnosti su testirale naše demokratske sisteme, stoga ne smijemo dopustiti da pandemija postane izgovor za ugrožavanje principa koje promovišemo i za koje smo se decenijama borili“, kazao je Darmanović.

Govoreći o jednom od osnovnih principa - slobodi govora, Darmanović je istakao da Crna Gora cijeni osnivanje Platforme za zaštitu novinarstva i bezbjednosti novinara, uz ocjenu da je ona neophodna za obezbjeđivanje slobode medija i prostora za njihovo bezbjedno funkcionisanje. Ukazao je da se akcenat u narednom periodu mora staviti na energičnije adresiranje problema rasizma, ksenofobije i govora mržnje.

„Svijet će se, već nekako, oporaviti od virusa COVID-19. Pitanje je hoćemo li se mi oporaviti i uspjeti u namjeri da budemo bolji. Zbog toga je važno osigurati dugoročnu učinkovitost sistema ljudskih prava, odnosno, sprovođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima“, zaključio je ministar .

Čestitao je Grčkoj na uspješnom predsjedavanju, istovremeno izrazivši podršku Njemačkoj kao narednoj predsjedavajućoj SE.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније