Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 11. 2020. 14:46   >>  14:47 5

REAGOVANJE JUVENTASA

Razmotriti Krivokapićev koncept Vlade

Iz nevladine organizacije (NVO) Juventas apelovali su na mandatara i sve posalnike u Skupštini Crne Gore da razmotre promjenu predstavljenog koncepta Vlade, sa posebnim osvrtom na adekvatno upravljanje resorima obrazovanja, kulture, nauke, mladih, sporta, socijalne zaštite i ljudskih prava.

Apel je upućen nakon što je mandatar Zdravko Krivokapić upoznao javnost o novoj organizaciji i kadrovskim rješenjima za izvršnu vlast.

“Fokus naše reakcije stavljamo na reorganizovanje i prijedloge novih resora u vladi. Mi u Juventasu smatramo da je racionalizacija javne uprave neophodan proces, ali da predloženi način ne garantuje smanjenje administracije. Radikalne promjene u načinu upravljanja moraju biti rezultat ozbiljne analize, dok nas mandatar u snimljenoj poruci nije ubijedio da je takva analiza urađena”, kazali su iz Juventasa.

Crnogorskoj javnosti predstavljeno je da će u narednom periodu oblast socijalnog staranja biti sastavni dio Ministarstva finansija. Ovaj predlog, kako smatraju u Juventasu, može oslikavati nizak stepen upoznatosti sa tedencijama da se socijalno staranje reformiše u cilju holističkog pristupa, jačanja kvaliteta i bolje pokrivenosti uslugama, ne samo materijalnim davanjima.

“Sa druge strane, izražavamo bojazan da će se nova filozofija organizacije upravljanja odraziti negativno na materijalna davanja, koja su i sada nedovoljna u iznosima i u stepenu pokrivenosti onih kojima su neophodna. U Crnoj Gori čak 32 odsto djece je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti”, navodi se u saopštenju.

Zabrinjava i, kako je saopšteno, spajanje četiri resora u jedan, jer se šalje poruka o njihovoj pojedinačnoj nedovoljnoj važnosti, ako se već pretpostavlja da svim tim oblastima, koji su do sada predstavljali gotovo četvrtinu resora u Vladi, može upravljati jedna osoba.

“Kvalitet obrazovnog sistema u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou, na to jasno ukazuje stanja na tržištu rada, rezultati PISA istraživanja, pozicija naših univerziteta na svjetskim rang listama. Prethodne reforme koje su sprovođene nijesu dale planirane rezultate, neke su proizvele negativne posljedice po učenike i njihovo znanje. Občast je veoma obimna, tema je mnogo. Ne samo da treba podržati kvalitet obrazovanja, već kroz ovaj sektor snažiti integritet, osigurati da svi učenici usvajaju građansko obrazovanje, medijsku pismenosti, kritičko mišljenje, vrijednosti antifašizma, zdrave stilove života. Ovu oblast treba bolje uvezati ne samo sa tržištem rada, već i sa zdravstvenom, socijalnom i dječjom zaštitom. Predloženo ministarstvo koje bi obuhvatalo četiri resora i vjerovatno peti resor mladih ne doživljavamo garantom promjena koje će u bilo kojoj oblasti ostvariti dovoljno zapažane rezultate”, poručili su iz Juventasa.

Riječi su moćne alatke, i nazivi ministarstava jasno ukazuju na prioritete, odatle, kako su pojasnili, zabrinutost za poziciju politika vezanih za mlade, koji se ne pominju.

“Nadamo se i da se izmiještanje ljudskih prava iz nivao ministarstva, na nivo kancelarije ne želi poslati poruka o degradiranju ove oblasti. U predizbornoj kampanji svi politički akteri su targetirali mlade kroz svoje političke programe i govorili o značaju stvaranja uslova za njihov razvoj i ostanak u zemlji. Ministarstvo za mlade je važan resor zemlje kojoj prijete veliki gubici mlade radne snage, uslijed staranja populacije i raseljavanja. U Crnoj Gori, stopa prirodnog priraštaja stanovništva je niska. Procjena MONSTAT-a je da će ubrzo broj umrlih premašiti broj rođenih. Gotovo polovina gradova u Crnoj Gori već bilježi negativan trend. To znači da će udio starih u ukupnoj populaciji da raste, a bez zadržavanja mladih, ovaj trend će se ubrzati i imati veoma negativne posljedice po ukupnu ekonomiju i dobrobit stanovništva”, naveli su iz Juventasa.

Očekuju, kako su rekli, da stubove svakog upravljanja čine i jednakost, ljudska prava, participacija zainteresovanih, kvalitet, donošenje odluka na bazi nauke, informacija i znajnja.

“Odvojenost crkve od države se podrazumijeva. Od mandatara, budućeg premijera, ali i svih nosioca buduće izvršne vlasti očekujemo da će sve naredne reforme biti predmet javne rasprave, a da će njihovi predlozi biti praćeni sa značajno detaljnijim objašnjenjima”, poručili su iz Juventasa.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније