Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 11. 2020. 11:20 >> 11:23
1

PRAVA CG

Omogućiti izjašnjavanje poslanicima u samoizolaciji

Ne postoje nikakva pravna ograničenja za elektronsko izjašnjavanje poslanika „na daljinu“ o bilo kom pitanju, pa i o tako važnoj temi kao što je program mandatara i sastav Vlade. Štaviše, postoji obaveza da se poslanicima to omogući, poručuje Mitar Šušić iz advokatskog tima Prave Crne Gore.

 

“U trenutnoj situaciji, imajući u vidu broj ljudi u samoizolaciji, realno je očekivati da će u svakom trenutku jedan broj poslanika biti onemogućen da fizički prisustvuje sjednicama Skupštine, zbog čega je obaveza Parlamenta da nađe način da obezbijedi i tim poslanicima nesmetano ostvarivanje ustavnog prava i dužnosti”, navodi se u saopštenju.  

Sa aspekta Ustava, osnovno pravo i dužnost poslanika jeste da glasa po sopstvenom uvjerenju.

“Poslovnik Skupštine predviđa da je poslanik dužan da učestvuje u radu Skupštine i radnih tijela, a korišćenje elektronskog sistema za glasanje je takođe već odavno i u poslovničkim odredbama i u praksi parlamenta. Dakle, Ustav ne definiše način na koji će poslanik svoju dužnost obaviti, a ni jedan od važećih propisa ne nameće obavezu fizičkog prisustva poslanika u zgradi Parlamenta i plenarnoj sali prilikom rasprave i glasanja”, kaže Šušić.

Fizičko prisutvo, u eri modernih komunikacija, ne smije biti jedini parametar za učešće u radu Skupštine, smatra on, jer je izabrani predstavnik naroda – poslanik, u svakom mjestu i u bilo koje vrijeme. “Poslanik je dužan da suštinski učestvuje u radu Skupštine, da aktivno obavlja svoju dužnost predstavnika, da odlučuje po svom uvjerenju u interesu građana koji su ga birali, a svođenje poslanika na živi inventar plenarne sale, iako česta praksa u prethodnim sazivima Parlamenta, protivno je i ustavnom određenju i osnovnim principima parlamentarne demokratije”, navodi se u saopštenju.

Na Skupštini je da u primjerenom roku pravno i tehnički uobliči proceduru učešća o radu poslanika „na daljinu“ i da na taj način osavremeni parlamentarni život i omogući konstituisanje organa vlasti pred kojom je ogroman posao.

“U izazovnim okolnostima u kojima se trenutno nalazimo, svaki dan odlaganja je opasno poigravanje i sa sistemskom stabilnošću i sa povjerenjem građana”, zaključio je Šušić

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније