Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 11. 2020. 18:37 >> 18:38

HUSOVIĆ SA RUKOVODSTVOM EPP-A

"BS važan činilac proevropskih snaga u Crnoj Gori"

Bošnjačka stranka će, kao i do sada, biti jak oslonac Evropske narodne partije (EPP) u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevroskih snaga u Crnoj Gori, poručio je danas predsjednik BS Rafet Husović.

On je, kako je saopšteno iz BS, učestvovao na online sastanku sa rukovodstvom EPP-a.

Husović je istakao zahvalnost EPP, koja je najbrojnija politička skupina unutar Evropskog parlamenta, a čiji je BS punopravan član. On je zahvalio na pomoći Bosnjačkoj stranci, a samim time i državi i našim integracionim procesima.

“Bošnjačka stranka će, kao i do sada, biti jak oslonac EPP u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevroskih snaga u Crnoj Gori. Nama su zapadni put Crne Gore, evropska perspektiva i standardi jako važni, nezavisno da li smo u vlasti ili opoziciji”, kazao je u svom izlaganju Husović.

On je istakao da od nove zakonodavne vlasti u Crnoj Gori očekuje da nastavi putem evropskih integracija i da smatra da je članstvo u NATO neupitno. Husović je još kazao da se država suočava i sa ekonomskom krizom, koja je praćena posljedicama koronavirusa. Poručio je da očekuje da će nova vlast nastaviti da radi u pravcu vladavine prava, poštujući institucije pravne države. U tom smislu, kazao je da očekuje da će prava manjinskih naroda biti zaštićena.

Govoreći o poziciji Bošnjačke stranke, Husović je poručio da u odnosu na pojedine konstituente nove većine postoje ideološke i političke razlike.

“Bićemo spremni da pružimo podršku svim pozitivnim reformskim procesima. Već smo glasali za izbor predsjednika Skupštine Crne Gore, a spremni smo i da podržimo izbor rukovodstva Skupštine i konstituisanje skupštinskih radnih tijela”, rekao je Husović.

On je poručio da ima očekivanja da se neće smanjivati, već unaprijeđivati manjinska prava – u zakonskoj materiji , u institucijama i u praksi.

“Bošnjačka stranka će pomoći i u obezbjeđivanju potrebne većine za izbor nosilaca tužilačke i sudske vlasti, a takođe smo spremni da radimo na reformi izbornog zakonodavstva”, istakao je predsjednik Husović.

Kada je riječ o novoj Vladi, koja će biti ekspertska, Husović je poručio da je riječ o eksperimentu.

“Očekujemo da neće biti revanšizma, i da će se posebno imati senzibliteta prema kompetentnim i stručnim pripadnicima manjiskih naroda. Takođe, očekujemo da će se kapitalni državni projekti nastaviti i da će Vlada znati da se suoči sa posljedicama Covida-19”, rekao je Husović.

On je iskazao uvjerenje da će se nastavi sa dosadašnjom vladinom politikom ulaganja u sjever i nerazvijena područja, u kapitalne projekte saobraćaja, putne i turističke infrastrukture.

“Samo se tako može zaustaviti iseljavanje, a znamo da u njima dominantno žive Bošnjaci i manjinski narodi”, istakao je Husović.

Na sastanku su učestvovali Donald Tusk, predsjednik EPP, kao i Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore. Moderator sastanka bio je Paolo Rangel, potpredsjednik EPP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније