Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović [ TVCG ]

25. 11. 2020. 20:05   >>  20:21 14

PETICIJA

Krivokapić da povuče odluku o spajanju ministarstava

Neshvatljiva ideja - tim riječima opisala je glumica Varja Đukić namjeru mandatara Zdravka Krivokapića da četiri resora spoji u jedan. Jedno ministarstvo, kaže, ne može da opsluži sve potrebe koje imaju građani i sve obaveze koje ima naučna zajednica, prosvjetni radnici, stvaraoci svih umjetničkih profila u institucijama i van njih. Osim nje, to zvanično smatra više od 4.000 građana, koliko ih je od 5. novembra do danas potpisalo peticiju protiv spajanja, a koju je pokrenula upravo Đukićeva.

"Tu će doći još potpisa i treba istrajati dok se ne dezavuiše jedna takva ideja i mislim da ima vremena. Jer to su okolnosti u kojima se mora reagovati i mandatar bi trebalo i morao da reaguje. On je na toj poziciji da reaguje u odnosu na potrebe, da reaguje u odnosu na glasove, javnost, naše potrebe i zahtjeve. Ipak, imamo mi previše iza sebe urađenih stvari koje su žive i koje u ovoj kulturi egzistiraju kao vrlo bitne činjenice. Jer ako se poništavaju te činjenice, ne govorim koliko je potpisnika u peticiji, ali tu ima i profesora univerziteta, ljudi koji se bave stvar", kazala je Đukić za TVCG.

Uz to, napominje Đukićeva, javno nijesu izloženi relevantantni argumenti kojim se obrazlažu namjere, kao ni oni koji bi umirili građane u zabrinjavajućim egzistencijalnim prilikama.

"Svako ko sad kreće nešto da radi mora dobro da poznaje stanje u svakoj od ove oblasti da bi nešto konkretno uradio. Da ne govorim o tome da bilo koji od ovih resora, mora čak, a nema do sada, evidenciju, kakve je sve posljedice ostavila ova situacija... U februaru će biti godina dana. Mi ne možemo očekivati da će se sigurno problem korone riješiti prije toga", navodi ona.

Zato od mandatara Krivokapića traže da odluku o spajanju ministarstava - povuče.

"Crna gora jeste zemlja posebnog entiteta, i u tome smislu kvaliteta tog entiteta. I mi ne možemo uopšte da se time ne ponosimo jer to je višestoljetni proces koji baštini našu kulturu i ona je specifična i ta priča na koju se bilo ko ne može pozivati kao na mogućnost kakvog preimenovanja i to apsolutno treba da bude jasno. Apsolutno treba da bude jasno", ističe glumica.

Zato je, kako zaključuje Đukićeva, neprihvatljivo eventualno naknadno dokazivanje davno uspostavljenih strategija, koje su građanske, multinacionalne, multivjerske, multikulturne, a koje jesu sve ono što Crnu Goru čini Crnom Gorom.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније