Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

26. 11. 2020. 06:26   >>  06:26 3

ANALITIČARI O MINISTRIMA

Ili eksperti ili partijski činovnici

Najava da će neki političari ući u Vladu je zanimljiva zbog momenta koji je izabran, a koji je i bez tog momenta veoma komplikovan za formiranje vlade, smatra Boris Raonić, predsjednik Građanske alijanse.

On ističe da, bez obzira da li je namjerna opstrukcija ili želja da se kapitalizuje momenat, svakako nije odgovoran politički potez i zasigurno će trajno kvalifikovati jednu od dvije figure koje su se međusobno demantovale u ovom sporu.

"Za predložene ministre bi to značilo da bi bili teško izabrani, a povjerenje javnosti bi teško mogli da steknu. Sami ministri činom izbora postaju političke figure, koje imaju svoj ideološki i vrednosni okvir, ali bi bilo nefer prema ostalim konstituentima, prvenstveno Demokratama i Demokratskom frontu, da neke druge partije imaju članove u vladi za razliku od njih", navodi Raonić.

Analitičar i izvršni direktor Centra za građanske slobode (Cegas) Boris Marić smatra da bi bilo koji partijski angažman narušavao princip na kome se formira nova vlada, a to je ekspertski.

"Izabran je termin ekspertska. Lično držim da će biti dominantno vlada stručnih i vanstranačkih ljudi. Dominantno, jer je najavljen i izvjestan jedan izuzetak. Znači dok traje mandat vladi oni koji su ušli u nju kao stručnjaci, neopterećeni partijskim angažmanom, tako treba i da završe mandat u vladi", smatra Marić.

Ističe i da nakon završenog mandata imaju pravo da biraju hoće li ili neće biti dio neke partije kao uostalom i svaki slobodan čovjek.

"Naravno, to su slobodni ljudi i nakon odrađenog mandata imaju sva prava, pa i da se politički i partijski aktiviraju, što bi mogao biti dodatni kvalitet za crnogorsku političku scenu. Ali samo nakon isteka angažmana u novoj vladi", poručuje Marić.

Mandatar bez odgovora

Od mandatara Zdravka Krivokapića Dan juče nije dobio odgovor na pitanje ima li među predloženim kandidatima za buduće ministre i onih koji pripadaju nekim političkim partijama, konkretno partiji koju planira da formira nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović.

Konfuziju među građanima tokom sedmice unijela je Davidovićeva izjava da u partiji koju osniva imaju makar tri kandidata iz Krivokapićeve vlade. To je bio odgovor na tvrdnju mandatara da nijedan od kandidata ne pripada nijednoj partiji, pa ni stranci koju osniva Davidović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније