Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 11. 2020. 16:40 >> 16:44
3

VUKČEVIĆ TVRDI

"Odlazeća vlada otežava donošenje budžeta za 2021."

Odlazeća vlada namjerno otežava donošenje budžeta za 2021. godinu, kazao je Ivica Vukčević iz Prave Crne Gore.

Vukčević podsjeća da je jedna od osnovnih ustavnih nadležnosti Vlade Crne Gore donošenje i dostavljanje predloga Zakona o budžetu Skupštini.

"Ta obaveza preciznije je definisana Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, po kojem je odlazeća Vlada u obavezi da do 15 novembra ove godine dostavi Skupštini predlog Zakona o budžetu za 2021. godinu. Tu obavezu odlazeća Vlada nije ispunila i čak je odustala od predlaganja budžeta za 2021. godinu, prekršivši tako navedeni zakon. Zbog toga može doći do kašnjenja donošenja budžeta za 2021. godinu, koji bi prema zakonu trebalo da bude donesen do 31. decembra ove godine", kazao je Vukčević.

Ovakvo ponašanje odlazeće Vlade, kaže, nema opravdanje u novoj organizacionoj strukturi nove Vlade, jer je, kako dodaje, njena promjena blagovremeno objavljena.

"Naime, mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić je objavio 5. novembra, da će nova Vlada imati drugačiju organizacionu strukturu, koja podrazumijeva 12 ministarstava. Prema tome, predstavnici odlazeće Vlade su mogli da prilagode svoj predlog budžeta za 2021. godinu novoj organizacionoj strukturi nove Vlade i da ga pošalju Skupštini na razmatranje i odlučivanje", dodaje Vukčević.

Nedonošenje predloga budžeta prema Vukčeviću, pokazuje da odlazeća Vlada nema rješenje za krizu u koju je dovela Crnu Goru i da bježi od odgovornosti za svoje postupke.

"Veliki broj ljudi je ostao bez posla zbog nerazumnih odluka njihovih 'eksperata' iz NKT-a. Najnovija odluka tog 'ekspertskog' tijela da se skrati radno vrijeme u trgovini, dovodi do većih gužvi u prodavnicama, tako da nije čudo što se broj oboljelih od korona virusa u Crnoj Gori povećava. Ovako neodgovorna politika odlazeće Vlade je i dovela do toga da relevantne međunarodne finansijske institucije procijene da će ovogodišnji pad crnogorske ekonomije biti najmanje 12 odsto", navodi se u saopštenju.

Vukčević je optužio odlazeću Vladu da koristi posljednje dane na vlasti da neracionalno troši preostala sredstva iz državnog budžeta.

"Posebno se ističe masovno zapošljavanje partijskih kadrova na visokim pozicijama u državnim organima, koje je bilo posebno izraženo poslije izbora. Ti kadrovi se zapošljavaju mimo kadrovskog plana, koji je ta ista Vlada donijela za 2020. godinu. To rade da bi svoje kadrove predstavili kao eksperte novoj Vladi i tako zadržali uticaj u državnoj upravi. Oni su međutim zaboravili da predstavnici nove Vlade i građani vide katastrofalne rezultate rada tih takozvanih 'eksperata', koji su Crnu Goru doveli pred bankrot", navodi Vukčević.

On navodi i da se odlazeća Vlada zadužila kod više međunarodnih kreditora pod, kako tvrdi, nepovoljnim uslovima za finansiranje tekuće potrošnje, ali je, kkao dodaje, ta sredstva neracionalno trošila.

"Prema poslednjim dostupnim podacima, državnom budžetu će u 2021. godini nedostajati najmanje 511 miliona eura, od čega najmanje 405 miliona eura za vraćanje dugova koje je ugovorila odlazeća Vlada", navodi Vukčević.

Odlazeća Vlada, kako je kazao, svojim opstrukcijama samo je pokazala kako ne treba raditi.

"Novi budžet će prije ili kasnije biti donesen, uprkos svim opstrukcijama. Najvažnije je da najzad postoji politička volja da se sprovedu sve neophodne reforme i krene putem razvoja od kojeg će koristi imati svi građani Crne Gore. Tamo gdje ima volje, ima i načina", zaključio je Vukčević.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније