Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 11. 2020. 12:31   >>  22:58 52

PREDLOŽENA VLADA

Abazović vicepremijer, Sekulović i Injac ministri

Mandatar Zdravko Krivokapić za potpredsjednika nove Vlade predložio je lidera GP URA Dritana Abazovića. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi je advokat Sergej Sekulović, dok je za ministarku odbrane Krivokapić predložio Oliveru Injac.

Krivokapić je ranije za ministra vanjskih poslova predložio Đorđa Radulovića, finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, kapitalnih investicija Mladena Bojanića, javne uprave, digitalnog društva i medija Tamaru Srzentić, ekologije Ratka Mitrovića, poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića i pravde i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

"Ovu vladu ne sastavlja niko osim premijera"

"Ova Vlada je vrlo kompetentna, polovina vlade su doktori nauka", kazao je Krivokapić i dodao je cilj bila i racionalizacija državne uprave. Kako je naveo, najvažnije je da nova vlada krene da radi. On je naveo i da nova vlada želi istinski da sprovodi reforme.

“Vladu ne sastavlja niko osim premijera, kako je tu ustavom predviđeno”, naveo je Krivokapić i dodao da je kompetentnost bila jedina mjera za predlaganje ministara.

"Nijedan od kandidata nije moj prijatelj, niti rođak. Zasigurno kad bi svako od nas pojedinačno sastavljao ovu Vladu sastavio bi je drugačije", poručio je Krivokapić.

"Jovana Marović nije kandidat za glavnog pregovarača"

Naveo je i da je sa Jovanom Marović obavio razgovor, ali kako je dodao ona u ovom trenutku nije kandidata za glavnog pregovarača sa EU, te da će glavni pregovarač biti određen 15. decembra

Naveo je i da je sadašnja Uprava policije partijski organ.

“Naš predlog će biti i da Uprava policije bude sastavni dio MUP-a”, kazao je Krivokapić i dodao da je za to potrebno mijenjati zakon. U planu ima i, kako kaže, formiranje akademije za državnu upravu. 

Što se tiče ANB-a, kako je naveo, opredijeljenje je da taj sistem usmjere na ono što je ključno - stabilnost i bezbjednost Crne Gore.

Krivokapić je obrazložio i imenovanje Sekulovića za ministra unutrašnjih poslova. Naveo je da je Sekulović svima poznat, građanski aktivista, jednim dijelom je vezan i za MUP.

"Bilo je pitanje da li ministar treba da bude neko ko je završio te škole. Zaključili smo da je najvažnije da je pravnik, da je uspješan u tom dijelu, da je opozicionar, da nije uprljan bilo kojim djelovanjem", naveo je Krivokapić i dodao da Sekulović nije čovjek na kojeg možete da utičete bilo ko.

"To mi je dalo za pravo da njega imenujem", zaključio je Krivokapić.

O Vesni Bratić: Prvo rezultati, pa spočitavajte

Komentarišući pokretanje peticija zbog spajanja četiri resora u jedan na čijem čelu bi trebalo da bude Vesna Bratić, Krivokapić je rekao da taj resor možda izgleda glomazno, ali su njegovi činioci dovoljno srodni.

“U dijelu sporta predviđeno je da se formira Uprava za sport i mlade koji rasterećuje taj dio ministarstva. Koleginica Bratić nije još startovala, a već joj se spočitavaju stvari. Da vidimo ostale rezultate, pa joj onda spočitavajte. Svako ima pravo da kaže što misli, a najbolje za sve nas bi bilo kad bi bilo na osnovu jasnih i neoborivih činjenica”, poručio je Krivokapić.

Poručio je i da će kompetencija biti odlučujuća i kada je posrijedi zapošljavanje "po dubini".

Crnogorski identitet nije sporan

Naveo je Krivokapić i da crnogorski identitet nije sporan. “Mi svi u Crnoj Gori treba da se osjećamo kao Crnogorci, ko pripada kojoj naciji, to je njegovo lično opredjelje”, naveo je Krivokapić.

Upitan kakvo je to njegovo "prađedovsko zavještanje", odgovorio je da su to četiri vrline - poštovanje, poštenje, pravičnost i istinitoljubivost

Luksemburg kao uzor

On je kazao da se svaka dva dana kandidati sastaju i da pokušavaju da daju odgovore na probleme.

“Mi ne želimo nikoga u Crnoj Gori da dijelimo”, kazao je Krivokapić i pozvao sve da zajednički prevaziđemo podjele.

Naveo je i da nova Vlada zatiče jedno vrlo negativno stanje. “Ako nam dozvolite i Skupština i svi vi da nađemo taj minimalni zajenički imenitelj i pokažemo da možemo da imamo taj rezultat”, kazao je Krivokapić.

Želja je i cilj, kako ističe, da se Crna Gora ugleda na Luksemburg.

“Za četiri godine ako budemo ostvarili bar pola onoga što smo zamisli mi ćemo se primaći dovoljno blizu da kažemo da je kvalitet života postao značajno drugačili”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je najavio da će eskpoze sa kandidatima za sastav nove Vlade biti dostavljen Skupštini u ponedjeljak u osam sati.

Sjednica Skupštine, na kojoj će Krivokapić predstaviti program i personalni sastav Vlade, biće održana 2. decembra.

 

 

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније