Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2020. 13:01 >> 15:44
15

PISONERO

Uzdržati se od ugrožavanja prijateljskih odnosa

EU poziva na uzdržavanje od postupaka koji bi mogli ugroziti prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, kazala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, komentarišući jučerasnji tvit evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, koji je pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče protjerivanje crnogorskog ambasadora i pozvao Crnu Goru da učini isto.

Na pitanje TVCG da li je Evropska komisija upoznata sa cjelokupnim istorijskim kontekstom koji je u osnovu odluke o protjerivanju ambasadora Srbije, Pisonero je rekla da je Evropska komsija imala priliku da izrazi svoj stav juče, i da je ”poruka poslata sa njihove strane”.

Pisonerova je ponovila da je poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja kamen temeljac procesa proširenja ali takođe i procesa stabilizacije i prdruživanja.

“Crna Gora i Srbija solidno napreduju ka EU. Unija poziva na uzdržavanje od postupaka koja mogu ugroziti obostrane priateljske veze”, kazala je Pisonero.

Poručuje da je očuvanje dijaloga i obostranog povjerenja, od suštinske važnosti, posebno među zemljama koje su na putu ka EU.

Pisonerova nije odgovorila na naše pitanje da li je Evropska komsija pozvala Srbiju na isti potez 2008. kada je Beograd odlučio da protjera crnogorskog ambasadora, nakon odluke Crna Gore da prizna nezavisnost Kosova.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније