Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2020. 13:57 >> 16:27
1

CG-EU

Vladavina prava nastavlja da određuje tempo pregovora

Prioritet za dalji sveukupni napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore ostaje ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i to će nastaviti da određuje sveukupni tempo pregovora, navodi se u nacrtu zaključaka koje će Savjet opštih poslova EU formalno usvojiti na sastanku naredne sedmice.

Uzaključcima u koje je naša TV imala uvid, navodi se da Savjet EU pozdravlja ukupan napredak postignut u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom, kao i prihvatanje poboljšane metodologije proširenja.

“Međutim, prioritet za dalji sveukupni napredak u pristupnim pregovorima ostaje ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava postavljena u poglavljima 23 i 24. Tek kada se ispune navedeni kriterijumi, EU će moći da postavi zahtjeve vladavine prava kao mjerila za zatvaranje, koje će Crna Gora morati da ispuni prije zatvaranja ovih poglavlja”, navodi se u nacrtu tog dokumenta.

Savjet ponavlja da cjelokupan sistem vladavine prava mora da donese opipljive, ojačane i održive rezultate.

“Napredak u ovim poglavljima je, kako je takođe utvrđeno u Pregovaračkom okviru, od suštinskog značaja i nastaviće da određuje ukupni tempo pristupnih pregovora”, ističu u Savjetu.

U dokumentu se navodi da nakon izbora 30. avgusta 2020. i formiranja nove Vlade, Savjet očekuje da Crna Gora odlučno nastavi svojim pristupnim putem.

Savjet podvlači da izborna reforma ostaje od vitalnog značaja za jačanje izbornog povjerenja, i ponavlja da očekuje da sve stranke pokažu odgovornost i da se uključe u konstruktivan i inkluzivan politički dijalog u parlamentu.

Zabrinuti zbog sudstva, korupcije, medija…

Kao najvažnije i najhitnije reformi koje treba da preduzme, u Savjetu ohrabruju Crnu Goru da pokaže “jasnu političku volju i uloži značajne dodatne napore”, posebno u kritičnim oblastima slobode izražavanja i medija i borbe protiv korupcije, i da poboljša postupanje u slučajevima organizovanog kriminala i zapljene i oduzimanja imovine proistekle iz krivičnih djela.

Savjet takođe snažno podstiče Crnu Goru da se pozabavi zabrinutostima zbog političkog miješanja i nedostatka imenovanja u ključnim nezavisnim institucijama i pravosuđu, bez poništavanja ranijih dostignuća u pravosudnoj reformi.

U dokumentu Crna Gora se poziva da garantuje sigurnu i povoljnu klimu za slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući jačanje napora da se istraga i rješavanje slučajeva napada na novinare postavi kao prioritet.

“Osiguranje nezavisnosti javnih emitera i uspostavljanje efikasnog samoregulativnog mehanizma koji pokriva sva medijska tijela je presudno“, navodi se u nacrtu zaključaka.

Poručuju da očekuju “snažnu političku posvećenost i istinsko angažovanja svih relevantnih institucija i aktera u svim ovim poduhvatima“, uz podsticaj zemlji da ojača nezavisnost institucija, posebno pravosuđa, i nastavi rad na reformi javne uprave i jačanju administrativnih kapaciteta.

Pohvale zbog usklađenosti vanjske politike

U dokumentu su iskazane i “snažne pohvale” Crnoj Gori zbog njene dosljedne saradnje u spoljnopolitičkim pitanjima, a posebno u kontinuiranom potpunom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. Takođe pozdravljeno je kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike.

 

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније