Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

30. 11. 2020. 16:19   >>  22:04 30

OBJAVLJEN EKSPOZE

Krivokapić: Cilj uređenija i složnija CG

Cilj nove Vlade je da, kada joj istekne mandat, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija, naveo je mandatar Zdravko Krivokapić u ekspozeu koji je dostavio Skupštini, dodajući da zadatak neće biti lak jer, kako je ocijenio, stanje koje zatiču može se okarakterisati kao državni udar.

Crna Gora je, navodi Krivokapić u ekspozeu, 30. avgusta ove godine, voljom građana, prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promijenila vlast.

"I pored toga sto je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak prije trideset godina, mozemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovijiva.. U svom viševjekovnom bitisanju, naša država prolazila je kroz različite faze razvoja koje su, u konačnom, opredjeljivale i karakter tadašnjih vlasti. Pritisnute viševjekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti i giavni cilj nove vlasti - da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada", navodi Krivokapić.

Prema njegovim riječima, zadatak neće biti lak, a izazovi koji nas čekaju zahtijevaju angažovanje čitavog društva.

"Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije", navodi se u ekpozeu.

Kriza je, kaže Krivokapić, velika. Odlazeća vlast je, kako je dodao, primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje "kako bi nam dodatno otežala posao".

"To nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskijučivo reformama, poštenim i domaćinskim upravijanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava. U politiku sam ušao srcem, ljubaviju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore - ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi ocuvanja prađedovskog zavjeta, sa zeljom da zajedno stvorimo bolju budućnost za naš i našu djecu", navodi Krivokapić.

Saradnja sa Skupštinom jedan od prioriteta

Zadatak koji, kako kaže, preuzimju nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a i njihovih koalicionih partnera, veoma je težak, izazovi su veliki, ali i u ovoj krizi jedini izbor koji imamo je da iskoristimo šansu da našu Crnu Goru ponovo vratimo na pravi put.

"Stoga nam je potrebno zajedničko djelovanje svih poslanika i svih građana. Saradnja sa Skupštinom nam je jedan od glavnih prioriteta. Izvršna viast neće, kao do sada, nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše građane. Moramo popraviti odnose na putu do cilja, a toje boijitak, sigurnost i veći kvalitet života svih naših građana. Putevi mogu biti različiti, ali dobra namjera, uz najkvalitetnija rješenja, najviše će se vrednovati", kaže Krivokapić.

Mandat za promjene

Ocjenjuje i da za zatečeno stanje odgovornost ne snose građani niti doskorašnja opozicija, a današnja pozicija, već smatra, samo i iskijucivo prethodna vlast.

"Građani su uvijek bili spremni, a danas su još spremniji da našu Crnu Goru učine sigurnom, uspješnom, bogatom i srećnom državom. Ono što je nedostajalo svih ovih godina jeste politčka voija da se ovi ideali sprovedu u djelo, kao i strategija i plan puta kako da se to učini. Izborima održanim 30. avgusta 2020. godine građani su izabrali slobodu i povratili pravo da uzmu sudbinu u svoje ruke. Ova Skupština i nova Vlada predstavljaju tu slobodu i posljedice su tog izbora. Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima. Taj gubitak bio bi mnogo veći nego puki gubitak vlasti. To bi bio gubitak časti, to bi bio gubitak istorije. Ovdje smo zbog građana – njima služimo i bolji život građana je naš konačni cilj. Nama svima bilo je potrebno samo jedno - da živimo život dostojan čovjeka", zaključio je Krivokapić.

Pročitajte kompletan ekspoze mandatara za sastav nove vlade.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније