Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2020. 20:11   >>  20:16 2

ĐUKIĆ

"Božovića trebalo ranije protjerati"

Odluka Crne Gore da protjera ambasadora Srbije Vladimira Božovića, njeno je pravo koje ne treba mnogo analizirati, poručuje bivši ambasador Srbije i diplomata Srećko Đukić. Smatra i da je to odluka koju je Crna Gora zbog ponašanja Božovića mogla da donese i mnogo ranije. Ipak, taj korak će, navodi Đukić, nesumljivo uticati na odnose dviju država, koji su, kako kaže, dodatno poljuljani zbog iste odluke Srbije, koju je kasnije i povukla. 

To što je crnogorska Vlada ambasadora Srbije Vladimira Božovića proglasila za personu non grata u Crnoj Gori, i što je uprkos pritiscima da povuče tu odluku ostala pri tom stavu, za diplomatu i bivšeg ambasadora Srećka Đukića u prvi mah bilo je iznenađenje, a kasnije legitimna odluka na koju ima pravo svaka država.

Odluku ne dovodi u pitanje, s obzirom na to, kako kaže Đukić, da se Božović konstantno miješao u unutrašnja pitanja u našoj zemlji.

Diplomatija je, kaže Đukić jasna, pa je s druge strane ishitren potez poništavanje recipročne odluke Vlade Srbije da crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića proglasi za personu non grata u Srbiji.

"Ako se desi da ambasador vaše zemlje bude protjeran, vaša zemlja ima u neko podobno vrijeme da ne odmah reagujuči odmjeri svoju odluku i koja je odluka  u tom momentu. Da je odluka srpske Vlade bila ishitrena, brzopleta, pokazuje i činjenica da je ona bila opozvana poslije 24 sata. U dimpolomatiji se ne treba donositi odluke preko koljena, treba da su odmerene i diplomatiju ne treba miješati sa tekućim političkim pitanjima", rekao je Đukić.  

Diplomata nema pravo na grešku, poručuje Đukić, ali uprkos tome Evropska unija (EU) je pozvana da bude neka vrsta posrednika u diplomatskim ratovima. Zato ga, za razliku do mnogih, nije kaže začudilo što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče protjerivanje crnogorskog ambasadora i pozvao Crnu Goru da uradi isto.  

"Komesara za proširenje ne bi trebalo posebno optuživati, on je tu učinio dobru uslugu i pokušao da učini dobru uslugu i da donese poruku nekog višeg nivoa, bez sumnje da to nije njegova autohtona odluka već odluka koja je u Briselu vjerovatno u krugovima NATO-a, moguće i Vašingtona skuvana i isporučena Beogradu.  

Odnosi Crne Gore i Srbije nijesu dobri, i to je činjenica, kaže Đukić. Zato najnovije poteze Srbije ne povezuje sa 2008, kada je Beograd odlučio da protjera crnogorskog ambasadora, nakon odluke Crna Gore da prizna nezavisnost Kosova.

"To je jedna prošlost i mislim da nije povezana sa sadašnjim odnosima, ono što je problem, ja kao iskusan čovjek to kažem, jeste činjenica da između Beogarad i Podgorice i u obratnom smislu nema političkog dijaloga i ovdje diplomatija služi politici za potkusurivanje i namirivanje nekih računa.  

Vladimir Božović je, tvrdi Đukić, izgubio dignitet ambasadora i ukoliko bi nova vlast odlučila da ga vrati, to bi samo izazvalo nove tenzije između dvije zemlje, što ne treba ni Crnoj Gori, a ni Srbiji. Zaključuje ipak da konačnu riječ donosi predsjednik Milo Đukanović koji ima puni kapacitet kada je u pitanju postavljanje ambasadora, i predavanje akreditivnih pisama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније