Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

30. 11. 2020. 20:00   >>  20:07 4

RADULOVIĆ

"Božović u više navrata kršio dobre diplomatske prakse"

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović saopštio je, u Dnevniku2 na TVCG, da je Ministastvo vanjskih poslova Crne Gore imalo pravo da Vladimira Božovića proglasi personom non grata jer je u više navrata kršio dobre diplomatske prakse. Kaže i da je presedan da jedna zemlja prvo proglasi ambasadora personom non grata, pa da ubrzo takvu odluku povuče, kako je to uradila Srbija. On je istakao da se državne institucije moraju poštovati bez obzira na to koja je vlast na čelu Crne Gore.

 

Radulović smatra da je sve teže objasniti postojanje dvostrukih standarda mnogih dvostrukih aršina zvaničnika EU.

"Pa i sam Varhelji rekao je da nemamo problema ni sa jednom zemljom u regionu, Srbija sa druge strane ima problem sa svim zemljama u regionu, i mi sada slušamo to da CG mora da bude izjednačena sa takvom državom".

On smatra da bi izjava Varheljija morala da zvuči drugačije.

"Moramo se voditi evropskim principima, i ako bi oni bili primijenjeni ta bi izjava trebalo da zvuči drugačije", naveo je on.

On smatra i da crnogorska diplomatija očigledno nije dovoljno dobro objasnila prestavnicima EU prave izvore problema".

Kako kaže važno je da se čuje svaka strana u problemu.

"Kada jednom donesete takvu odluku da je ambasador persona non grata ona se ne povlači, neformalno sam saznao da ta odluka Beograda nije došla ni do naše Ambasade. To je presedan u diplomatskoj praksi. U slučaju CG sigurno je da ta odluka ne treba da bude povučena. S obzirom na to da je Brnabić izjavila i da cijela Vlada Srbije stoji iza djelovanja ambasadora Božovića. MVP je imalo pravo da Božovića proglasi personom non grata jer je on zaista u više navrata kršio dobre prakse diplomatije," naveo je Radulović.

Vlada u Beogradu, smatra Radulović, bi trebalo da ide ka normalizaciji odnosa sa svim svojim susjedima pa tako i sa Crnom Gorom.

"Nije ovakvo ponašanje dobro ni za koga, moraju da znaju da Crna Gora ima svoje institucije, i bez obzira ko je na vlasti svi treba da štite dignitet institucija CG. Ja se nadam da ovakvih situacija neće više biti i da će doći i sa jedne i sa druge strane do razumijevanja i ne miješanja u unutrašnje stvari, što nažalost od strane zvaničnog Beograda nije bio slučaj", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније