Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RTCG Portal ]

02. 12. 2020. 14:43   >>  03. 12. 2020. 06:34 63

EKSPOZE KRIVOKAPIĆA

"Krizu prevazići reformama i znanjem"

Mandatar Zdravko Krivokapić predstavio u parlamentu program i sastav Vlade. Nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je madatar Zdravko Krivokapić, navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava. Mandatar je naveo i da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

"Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi. Desila se prva demokratska smjena vlasti i ako odajemo počast prethodnoj vlasti, onda neko treba da dostavi podatke da bismo imali ciljeve koji su mjerljivi", kazao je Krivokapić na početku izlaganja, komentarišući stavove Medojevića. 

On je istakao da je "zadatak koji danas preuzimamo veoma težak".

"Izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, naše je da iskoristimo šansu i vratimo Crnu Goru na pravi put. Izvršna vlast, kao do sada, neće nametati diktat Skupštini. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Za zatečeno stanje odgovornost nosi isključivo prethodna vlast, ne građani i opozicija. Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije", dodao je mandatar.

"Dobili smo mandat za promjene, ne zamjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima.", istakao je on. 

Krivokapić je kazao da je prethodna vlast konstantno unižavala standard građana.

"Sloboda se danas osjeća u svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod vjeruje u bolje sjutra. Bezbjedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovjek", istajai je mandatar. 

Država je snažna onoliko koliko su joj jake institucije, dodao je on.

"Nema tih pojedinaca ili paralelnih institucija koji smiju ili mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti , a više raditi. Želim da ispunim očekivanja svih onih koji su glasali za promjene,ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše", kazao je Krivokapić.

Prioriteti ekonomija, borba protiv kovida i vladavina prava

"U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore", naveo je mandatar u Parlamentu. 

Procjena je da će pandemija dovesti do snažnog pada ekonomija u regionu.

Istakao je da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavina prava. 

“Trudićemo se da uvijek vidimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultat doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je u Parlamentu kazao i da uređivačka politika i profesionalni standardi Javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući.

"Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvijek nijesu riješeni", dodao je on.

Zahvalnost Evropskoj uniji

Mandatar se zahvalio Evropskoj uniji i državama članicama na pomoći koji su do sada izdvojile. 

"Želio bih da izrazim veliku zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim državama članicama na do sada izdvojenoj hitnoj, najprije medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori, namijenjenoj borbi protiv pandemije Kovid-19. Evropska unija je na djelu pokazala da Crnu Goru vidi kao dio evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo, sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa", naveo je on.

Novine u Vladi

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona.

“Počev od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata”, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će svi "diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene".

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

”Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici”, najavio je Krivokapić.

On je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

"Prepoznati smo kao prostor sa ozbiljnih implikacijama rizika transnacionalnog kriminala. Povećaćemo bezbjednost našeg društva hapšenje članova kriminlanih organizacija, sprečavanjem teških zločina, pokrenućemo finansijske istrage o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjerne zarade", kazao je on.

Mandatar je ponovio plan za ukidanje Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

"Jdan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano tijelo, te kreiranje stručnog tijela u skladu sa Zakonom. Stručno tijelo biće sastavljeno od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioritetni savjetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mjera i plana borbe protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, ali i očuvala ekonomija."

"Potrebno je da povratimo povjerenje građana disciplinom i preporukama koje daje struka. Više neće biti selektivnog i diskriminatorskog pristupa", naglasio je on.

Svi diskriminatorskih zakona, kako je naveo Krivokapić, biće preipitani. 

"Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama. Nova Vlada će sprovesti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stvorila preduslove za održavanje demokratskih, fer i slobodnih izbora. Sređivanje biračkog spiska predstavlja važan preduslov za to", kazao je Krivokapić. 

 Ruka nove Vlade ostaje ispružena prema civilnom sektoru, poručio je mandatar u Parlementu.

"Civilni sektor pozivam i ovim putem da zajedno gradimo boljuprocesa, u o budućnost zemlje, partnerski i nadopunjujući jedni druge.  Odluke koje budemo donosili moraju biti plod inkluzivnog konsultativnog kviru kojeg će svako ko je zainteresovan moći da iskaže svoje mišljenje", rekao je Krivokapić. 

Sedam stubova Vlade

Mandatar je predstavio sedam stubova nove Vlade: 

  • zelena ekonomija,
  • digitalna tarnsformacija,
  • regionalna saradnja,
  • unapređenje konkurentnosti,
  • socijalna zaštita,
  • društvo jednakih šansi,
  • dobrota upravljanja - mjerilo rada Vlade.

Krivokapić dalje predstavlja promjene u ministarstvima Vlade.

"Promjene zajednički da se iznesu"

"Naša želja je da Crna Gora u dogledno vrijeme bude i suštinski ekološka država, a promociju koncepta ekološke države sprovodićemo kroz sva ministarstva", kazao je on. 

Mandatar je istakao da medije doživljavaju kao permanentne partnere u komunikaciji, konstruktivne kritičare "koji će nam ukazati na to što bi trebalo poboljšati".

"Trudićemo se da naš odnos sa medijima bude transparentan, što će doprinijeti razvoju i sprovođenju medijske politike koja će omogućiti slobodu izražavanja i slobodu medija u Crnoj Gori", kazao je on. 

Naglasio je da su imena ministara objavljena i data na uvid svim građanima nekoliko dana ranije. Isto je učinjeno i sa ekspozeom, koji je dostavljem poslanicima. 

"Ovo je nešto što se prvi put dešava u Crnoj Gori, jer smo mi ljudi čistih ruku i nemamo potrebu da bilo šta krijemo", dodao je on.

"Dajte da sve promjene zajednički iznesemo u korist svih nas i da se ne bavimo zamjenama, nego onim što je najvažnije - da zasučemo rukave i krenemo u istinske promjene, jer čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi veliki. Ne bježimo ni od kakvog izazova, nego želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, u koju će se svi rado vraćati, u njoj živjeti i svoj rad ugrađivati u njenu budućnost", rekao je Krivokapić, obrazlažući svoj program.

Na početku sjednice izglasana je Tačka 1. današnje sjednice -  Izbor predsjednika i članova Vlade. Za je glasao 61 poslanik, dok je jedan bio uzdržan.

12 ministarstava i jedan potpredsjednik

Nova crnogorska vlada imaće 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik Vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

"Sve su ove osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva", kazao je Krivokapić.

On je dodao da je jedna od posebno privilegovanih profesija politički funkcioner i da je zbog toga možda i postala unosna profesija.

"Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner", naveo rekao je mandatar. 

"Svaki dan mandata ove Vlade mi ćemo posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoljstvo, spokoj, blagostanje i sreću", poručio je on. 

Mandatar se osvrnuo i na profesionalni rad. 

"Hoćemo da kreativna i talentovana mladost ostaje ovdje, u Crnoj Gori, hoćemo da naši penzioneri ne životare, hoćemo da naši nastavnici imaju dostojanstvo profesije, da ljekare vodi isključivo i samo Hipokratova zakletva, da su novinari sigurni, a njihova poruka tačna", naveo je Krivokapić u svom ekspozeu. 

"Policija mora biti narodna, a ne partijska, mora da sarađuje sa građanima, a da građani imaju povjerenje u njen rad, jer jedino tako svi dobijamo. Sve profesije treba da se udružuju u prepoznatljive profesionalne organizacije, da imaju jak sindikat koji brani radnika, a ne poslodavca i državnu upravu", dodao je on. 

Medojević: Nema uslova za razgovor o Vladi

Poslanik DF-a Nebojša Medojević reagovao je proceduralno i ocijenio da se nijesu stvorili uslovi za razgovor o programu nove Vlade.

"Nijesmo imali priliku da učestvujemo u pisanju ovog dokumenta, što ranije nije bio slučaj. Pošto je ovo manjinska Vlada, mandatar me nije ni konsultovao i ovaj dokument ne zadovoljava standarde ove Skupštine, niti ima procjene rasta GDP-a, niti osnovni političkih elemenata, pandemiji, nezaposlenosti", kazao je, između ostalog, Medojević.

Medojević je istakao da imaju ozbiljan problem da zauzmu stav prema dokumentu Krivokapića. Predložio je pauzu, kako bi se se sastao Kolegijum koji bi mandataru dalje predložio da dostavi materijal na osnovu kojeg se može voditi rasprava.

"Mi ovdje određujemo odnos prema budućoj Vladi, nijesmo imali nikakav uticaj na ovaj ekspoze i ovaj parlament mora da zauzme stav. Mi ćemo glasati za Vladu, ali nećemo dozvoliti da nas mandatar ovako ponižava. Kako da vrednujemo rezultate za šest mjeseci", dodao je Medojević

Naglasio je da je potrebno da Krivokapić izađe sa mjerljivim parametrima.

Predsjedavajući Parlameta, Aleksa Bečić, odgovorio je da je zahtjev Medojevića bespredmetan.

"Ne može Kolegijum da odlučuje o nečemu što mu nije nadležnost. Ova sjednica treba da se nastavi kako je započela", dodao je Bečić.

Poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, predložio je da se kandidati za ministre pridruže poslanicima u plenarnoj sali, a ne da, kako je kazao, čekaju u Bijelom salonu.

"Narod Crne Gore više ne želi pauzu, treba da raspravljamo. Ovdje nijesmo ni zbog Marka Milačića, Medojevića, čak ni zbog Đukanovića, treba da počenemo što prije da radimo", naveo je Milačić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvuje današnjoj sjednici parlamenta.

Najavljeno je da će sjednica, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana.

Podsjećamo, Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da tri koalicije, poslije parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

 

Пратите нас на

Коментари63

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније