Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 12. 2020. 18:13   >>  18:13 2

DARMANOVIĆ

NATO i EU da budu angažovani u integracijama država Regiona

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO, koji se putem video konferencije održava 1. i 2. decembra,poručivši da NATO zajedno sa Evropskom unijom mora biti snažno angažovan na promovisanju evropskih i evroatlantskih vrijednosti i podršci integracionih težnji država Regiona.

 

Šefovi diplomatija NATO država članica razgovarali su o pitanjima od značaja za kolektivnu bezbjednost i odbranu, uključujući izazove koji dolaze iz različitih strateških pravaca. U tom kontekstu, posebna pažnja bila je posvećena Rusiji i situaciji u Avganistanu.

Darmanović je potvrdio punu podršku Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji, koji se zasniva na jačanju kapaciteta odvraćanja i odbrane, s jedne, i otvorenošću za dijalog, s druge strane.

Govoreći o Avganistanu, šef crnogorske diplomatije je rekao da je Crna Gora podržala početak istorijskih mirovnih pregovora s talibanima, i izrazio nadu da će ovaj proces dugoročno dovesti do pomirenja, trajne stabilizacije i mira u ovoj zemlji.

"Na današnjem sastanku, ministri vanjskih poslova su, takođe, razgovarali o procesu strateškog promišljanja „NATO 2030“ i razmotrili preporuke grupe eksperata za unapređivanje djelovanja Alijanse, posebno u pogledu jačanja njenog jedinstva, političke dimenzije i globalne uloge u narednom periodu", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Darmanović je, na toj liniji, pozdravio proces koji reflektuje sposobnost NATO-a da se prilagođava i transformiše u skladu sa savremenim bezbjednosnim promjenama. Izrazio je uvjerenje da će implementacija preporuka doprinijeti da NATO bude jači i bolje pripremljen za suočavanje s aktuelnim i budućim izazovima.

Imajući u vidu završetak mandata, šef crnogorske diplomatije Darmanović zahvalio je ministrima NATO članica na saradnji i naglasio da Crna Gora ostaje posvećena i kredibilna saveznica s jasnom privrženošću evroatlantskim vrijednostima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније