Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 12. 2020. 14:58   >>  14:58

MILONJIĆ

Ključne uloge obnova povjerenja i očuvanje evropske bezbjednosti

Crna Gora pozdravlja ulogu OEBS-a, Specijalne posmatračke misije i uspostavljenih pregovaračkih formata u cilju obnove povjerenja, smanjenja neprijateljstava i djelovanja na bezbjednosnu situacijU, istakao je generalni direktor za multilateralne poslove, ambasador Veljko Milonjić, koji je danas predvodio crnogorsku delegaciju na 27. Ministarskom savjetu OEBS-a.

Ministarski savjet okupio je više od 50 ministara vanjskih poslova država učesnica, koji su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu OEBS-a, rastućim izazovima sa kojima se Organizacija suočava, a koji su dodatno usložnjeni zdravstvenom krizom.

Kako navode iz Minsitarstva vanjskih poslova, ukazano je na važnu ulogu OEBS-a u cilju smirivanja tenzija, obnove povjerenja i očuvanja evropske bezbjednosti i saradnje. Takođe, istaknut je značaj poštovanja fundamentalnih principa i obaveza Organizacije od strane država učesnica, kao i sveobuhvatnog koncepta OEBS sigurnosti – u političko-vojnoj, ekonomskoj i ekološkoj dimenziji, kao i u oblasti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

Naglašen je značaj autonomnih insititucija OEBS-a (ODIHR-a, Predstavnika za slobodu medija, Visokog predstavnika za nacionalne manjine) kao čuvara principa i vrijednosti Organizacije, čiji rad i djelovanje snažno podržava i Crna Gora.

Milonjić je pozvao na dalje napore svih strana kako bi se olakšao život civilnog stanovništa i stvorili uslovi da se djeluje na druge, višeslojne aspekte ovog sukoba.

On je u svom izlaganju apostrofirao da Crna Gora pozdravlja prekid neprijateljstva u regionu Nagorno-Karabaha, kao i već započete aktivnosti na raspoređivanju humanitarne pomoći stanovništvu. Naglasio je da čvrsto vjerujemo u nastavak dijaloga u cilju izlanalaženja trajnog i održivoj mirnog rješenja ovog konflikta, kao i u nastavak dijaloga u okviru uspostavljenih OEBS formata, što se odnosi i na konflikte u Gruziji i Transdnjestrijskom regionu Moldavije.

Crna Gora se pridružila i pozivima Bjelorusiji za pokretanjem unutrašnjeg nacionalnog dijaloga, uz ponuđenu medijaciju predsjedavajućeg OEBS-om, kao i pozivima Bjelorusiji da prihvati nalaze i sprovede preporuke OEBS-ovog Moskovskog mehanizma.

Na 27. zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a izabrano je rukovodstvo Organizacije, generalna sekretarka i čelnici tri insititucije, čime je okončan važan proces koji traje od jula tekuće godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније