Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 12. 2020. 10:27   >>  10:32 2

12 STRANA ZA KRIVOKAPIĆA

GA: Prioriteti da budu pravda i ljudska prava

Nevladina organizacija Građanska alijansa čestitala je Zdravku Krivokapiću na izboru za predsjednika Vlade Crne Gore, ocijenivši da su pred novom Vladom veliki izazovi i ozbiljan posao. Iz GA su Krivokapiću dostavili kratku analizu kojom, kako su kazali, žele da ukažu na neke od ključnih problema crnogorskog društva u oblasti pravde i ljudskih prava i preporuke za njihovo rješavanje.

 

Podsjećaju da se Građanska alijansa kao nevladina organizacija već više od deset godina zalaže za razvoj demokratskog društva, puno poštovanje ljudskih prava i principa vladavine prava u Crnoj Gori.

"U našem iskustvu su desetine objavljenih izvještaja i analiza o stanju u oblastima vladavine prava i ljudskih i manjinskih prava, a iza nas stoje brojni projekti u oblasti ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i borbe za bolje i humanije društvo. Ključan element našeg rada i ono po čemu smo prepoznati kod građana jeste direktan rad sa njima. Kroz naš program besplatne pravne pomoći na stotine građana uspjelo je doći do pravde ili pred našim institucijama ili pred Sudom za ljudska prava. Brojne žrtve policijske brutalnosti u više od deceniju smo zastupali i uspjeli smo da dokažemo da su im prava brutalno kršena, a brojni policijski službenici snosili su posljedice. No ipak, veliki broj njih i dalje čeka na zadovoljenje pravde i poštovanje njihovog dostojanstva. Razvili smo saradnju sa brojnim državnim institucijama i sa međunarodnim organizacijama i institucijama. Namjera nam je da snažimo procese saradnje i ukupnog razvoja Crne Gore. Uvjereni da nije slučajno što su najbogatije države Evrope one u kojima su najrazvijeniji standardi koji se tiču ljudskih prava i vladavine prava, želimo da doprinesemo da Crna Gora bude poput njih. Na tom putu pred nama stoji dosta izazova koji trebaju biti riješeni", navode u obraćanju premijeru.

Iz GA navode kako se nadaju da će njihova analiza biti korisna u sagledavanju stanja i biti od pomoći u radu Vlade i nadležnih ministarstava, te poručuju da stoje na raspolaganju da svaku od oblasti opisanih u analizi predstave detaljno Krivokapiću ili drugim članovima Vlade i da zajedno rade na rješavanju uočenih nedostataka.

Oni su istakli da sju jake i nezavisne institucije preduslov uspjeha, integritet i nezavisnost pravosuđa, smatraju u GA pod znakom pitanja, osvrnuli su se i na efikasnost sudstva.

Iz GA su se osvrnuli na pitanje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, dodajući da su na meti kritike iz godine u godinu.

Smatraju da je Crna Gora uradila jako malo na polju suočavanja s prošlošću.

Ocjenjuju da je problem slobode medija izražen, a među prvima je veliki uticaj na javne medije, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou od strane političkih struktura kroz uticaj na uređivačku politiku.

Istakli su i da je evidentna slaba zastupljenost manjinskih naroda u državnim institucijama, te da je položaj Roma izuzetno loš. Iz GA poručuju da prije svega, smatraju da bi nova Vlada trebalo da nastavi sa podrškom obrazovanju romske populacije, jer je to održiv put njihove inkluzije.

Kažu i da je LGBTIQ zajednica i dalje na marginama.

Kompletan dokument Građanske alijanse čitajte OVDJE.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније