Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 12. 2020. 10:51 >> 10:59
3

CDT

Sjednice Vlade otvoriti za javnost

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), u susret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, pozvao je Vladu Crne Gore da kao prvu, kratkoročnu mjeru za proklamovano povećanje transparentnosti rada, uvede praksu objavljivanja tačnih i potpunih dnevnih redova sa svim pratećim materijalima i da otvori za javnost sjednice.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović, kao dugoročnu mjeru najavljenih promjena u borbi protiv korupcije, poziva Vladu da razmotri uvođenje ponovnog strateškog planiranja kako bi se povećala efikasnost ove borbe i napustile loše prakse prethodne vlasti.

Podsjeća da je u prethodnoj Vladi postojao problem potpune transparentnosti sjednica.

„Nova Vlada ima značajnu reformsku prilikuda se efikasnije suprotstavi korupciji i time doprinese ostvarivanju principa vladavine prava. Ozbiljan strateški pristup preduslov je konkretnih rezultata u ovoj oblasti, zato jedan od prioriteta izvršne vlasti treba da bude bolje planiranje aktivnosti za borbu protiv korupcije. Vlada bi, u najskorijem roku, trebalo da krene sa pripremom nove strategije, ili prelaznog akcionog plana, uz obezbjeđivanje kvalitetne koordinacije i institucionalne saradnje svih nadležnih organa“, poručuje Papović.

Ona kaže i da EU iz godine u godinu nedvosmisleno ukazuje da korupcija preovladava u mnogim oblastima i da Crna Gora ne ostvaruje vidljive učinke na ovom polju.

„Ostvarivanje mjerljivih rezultata od presudnog je značaja za dalji napredak naše zemlje u procesu evropskih integracija. Poseban izazov predstavlja jačanje integriteta i odgovornosti institucija i javnih funkcionera. Uz to, u prethodnom periodu, pitanje kriminalizacije nezakonitog bogaćenja uporno se zaobilazilo, uprkos preporukama GRECO i EU, i predlozima NVO sektora i tadašnje opozicije, pa ovom dijelu u okviru strategije, treba posvetiti značajnu pažnju“, navela je Papović.

Smatra da bi dva predložena koraka, prvi prije svega u simboličkom, a drugi u suštinskom smislu bili dobar signal orijentacije nove Vlade i njene potrebe za diskontinuitetom na ovom polju.

„Kroz dijalog i interakciju svih djelova društva moguće je pripremiti kvalitetan strateški dokument koji će omogućiti koordinisane i energične akcije, ali i jasno i precizno mjerenje ostvarenih rezultata“, zaključila je Papović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније