Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: rtcg.me ]

10. 12. 2020. 08:26 >> 17:13
14

RADULOVIĆ

Nemoguće da nova vlada "pomiluje" Božovića

Da sam ja ambasador u nekoj zemlji, vjerovatno ne bih javno, bez obzira na lično mišljenje, izlazio sa stavovima koji mogu biti osjetljivi po unutrašnji konsenzus te države, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Nova vlada, kaže, nije u mogućnosti ništa da uradi po pitanju "pomilovanja" Vladimira Božovića.

Da je u trenutku spornih izjava Božovića bio šef diplomatije, Radulović kaže da bi ambasadora pozvao na razgovor i zamolio ga da se takve akcije više ne ponavljaju. Tvrdi i da bi protjerivanje ambasadora vjerovatno bio posljednji čin.

"Indikativno je što se to desilo četiri dana pred stupanje na dužnost nove vlade. Nova vlada smatra da protjerivanje ambasadora nije mjera dobrosusjedskih odnosa", rekao je Radulović za TV Vijesti. 

Diplomate, kaže, treba da gledaju u budućnost, a ne u prošlost. 

Smanjićemo teme koje dijele društvo

Smatra da je tema oko protjerivanja Božovića je još jedna koja dijeli crnogorsko društvo: "Tokom mandata ove vlade trudićemo se da broj tih tema smanjimo na što je moguće manju mjeru".

U ovom trenutku, pojašnjava Radulović, nažalost nije moguće povući odluku o protjerivanju ambasadora Božovića, jer je Crna Gora državi Srbiji uručila notu da je on persona non grata.

"Shodno članu 9 Bečke konvencije daje se mogućnost otkazivanja gostoprimstva stranom diplomatskom predstavniku. U mojoj praksi sam nijesam siguran da je bilo primjera da neka država proglasi ambasadora za personu non grata, a da ga već sjutradan pomiluje", rekao je Radulović.

Pojašnjavajući ocjenu na Tviteru da je ponosan što je dio prve demokratske vlade, iako je deset godina bio član prethodne, Radulović je rekao da je svjestan da je ta objava uzburkala javnost.

Prethodne vlade nijesu bile poptuno nedemokratske

Pojašnjava da bi potpuniji tvit bio da je napisao "potpuno demokratskoj vladi".

"Ne kažem da su prethodne vlade bile potpuno nedemokratske, nego da su možda bile ipak više ili manje demokratske u odnosu na neke evropske standarde i zapadne demokratije kojima težimo", rekao je Radulović. 

Kaže da je nakon višestranačja Crna Gora ima monopol jedne partije na političkoj sceni, te da u tom smislu to nijesu bile njegove riječi, već ocjene stranih zvaničnih.

"Crna Gora je od 1990. to sada imala elemente demokratije, poput izbornih procesa, ali shodno mom shvatanju svi na tim izborima nijesu imali jednake šsane. Ne samo po mom shvatanju, već i priznanju nekih biših članova DPS-a nakon raskola 1997", podsjetio je Radulović.

Navodi da je on karijerni diplomata, te da je u prethodnoj vladi bilo sjajnih ljudi koji su prepoznavali potencijal drugih koji mogu da pomognu.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније