Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Mina

11. 12. 2020. 12:15 >> 06:53
21

ĐUKANOVIĆ

Evropeizacija društva odgovor na nacionalizme

Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović, govoreći na jubilarnom 10. To Be Secure Forumu (2BS) koji se održava u Muzičkom Centru Crne Gore u Podgorici. On je rekao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC ) u Crnoj Gori "odradila posao za velikosrpske, ali i ruske imperijalističke interese na Balkanu".

"Nije recept za Crnu Goru da jednom uzavrelom nacionalizmu odgovori drugim nacionalizmom. Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem", kazao je crnogorski predsjednik.

Đukanović je, kao gost u posebnoj sesiji "razgovor sa Predsjednikom" na temu "Crna Gora na raskrsnici", kazao da su tekovine euroatlantizma velike.

"Potrebno je biti krajnje neodgovoran prema onome što NATO predstavlja, da bismo bagatelsali ono sto nam je on donio", saopštio je Đukanović.

Đukanović je naveo da bi volio da vidi da se Evropa brže konsoliduje.

"Zapadnom Balkanu je potrebna inspiracija od strane Evropske komisije. Stigla je nova komisija koja je početkom godine poslala odlične poruke. Nažalost ova godina se ne završava u tom optimističnom duhu. Evropska komisija je obećala da će pripremiti investicioni program za Balkan ali sve drugo je izostalo", istakao je Đukanović.

Kako je kazao, EU je shvatila da bez integracije Zapadnog Balkana nema stabilnosti.

"Na Zapadnom Balkanu je integracija jednako stabilnost", poručio je Đukanović.

Upitan da li je Rusija odustala od Crne Gore nakon našeg članstva u Alijansi, Đukanović je kazao da sve što smo vidjeli je logičan slijed događaja.

"U mjeri gdje imamo manje Evrope i NATO-a ima više prostora za maligni uticaj trećih strana. Ukoliko nema EU na Zapadnom Balkanu logično je da utoliko bude više i Rusije i Kine. Moramo primjetiti da se pojavila Kina sa svojim potencijalom dopadalo se to nekom ili ne. Mi preferiramo partnerstvo koje će nam obezbijediti i ekonomski i demokrataki razvoj. Promijenjena je geopolitička mapa. Sada je jako važno da ne dozvolimo da odsustvom Evrope drugi iskoriste tu šansu. Kako to izgleda vidjeli smo u Crnoj Gori i 2016. i ove godine smo imali samo sofisticiraniju borbu. SPC je zadatak da razvija srpski nacionalni identitet u državama regiona. To znači ugrozavanje državnog suvereniteta i njenog građanskog i sekularnog karaktera. Sve što ste vidjeli u Crnoj Gori vidjećete na svakom izbornom procesu i u Evropi i u Americi", kaže Đukanović.

On je dodao da se mora shvatiti da postoji više geopolitičkih igrača.

"Imamo Kinu i Rusiju, Indiju, Brazil. Moramo sve to registrujemo. Rusija je imala 2020. platformu za svoje djelovanje i miješanje u regionu a sada u Crnoj Gori SPC je odradila posao velikosrpske ali i ruske imperijalističke interese na Balkanu", kazao je Đukanović.

Upitan zbog čega država nije zatražila pomoć od NATO-a, Đukanović je kazao da su od 2016. pričali o tome.

"Mislim da su svi očekivali da je Rusija odustala. Rusija nije odustala samo je unaprijedila djelovanje. Nijesu fokusirani samo na Crnu Goru već i na jedinstvo Evrope i NATO. Crna Gora je samo jedna od meta na tom putu", uvjeren je Đukanović.

Bajden će obnoviti transatlantske veze

Đukanović je ubijeđen je da će novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden obnoviti prekinute transatlantske veze.

"Ne pričam to samo na bazi poruka koje sam čuo nakon izbora. Svih ovih godina bio sam u prilici da veoma često razgovaram sa Bajdenom i da čujem njegovu posvećenost transatlantskoj saradnji i evrospkim problemima, poštujući Evropu kao najvažnijeh partnera SAD-a. Imao sam često priliku da razgovaram sa Bajdenom i o Zapadnom Balkanu koje je 1990-ih bio u fokusu Vašingtonu“, kazao je Đukanović.

Takođe je istakao da je NATO potreban svijetu, prevashodno Evropi i Americi.

"Vjerujem da će naredni period biti period obnove povjerenja evroatlanstkih partnera i da će prestiž NATO-a biti unaprijeđen na globalnoj sceni. To je veoma ohrabrujuće za Evropa, ali i za Zapadni Balkan", kazao je Đukanović.

Govoreći o očekivanjima u narednoj deceniji, on je kazao da je 2030. već označena kao granična godina

"Optimista sam i vjerujem da u narednih 10 godina možemo ostvariti strateške ciljeve. Ne znam oćemo li do tada biti članica EU, jer nikad nisam goorrio o datumima, a članstvo ne zavisi samo od zemlje kandidata već i od stanja unutar Unije", naveo je Đukanović.

Poručio je da Crna Gora mora da se razvija ekonomski i da nastavi ozbiljne reforme kako bi ubrzala EU reforme.

"Izazovi su veliki i nadam se da ćemo zajedno raditi i u novom odnosu snaga kako bi ostvarili naše strateške ciljeve", dodao je crnogorski predsjednik.

Podrška za evroatlantsku orijentaciju nije izgubila većinu

Predsjednik Crne Gore je kazao da je srećan zbog sporazuma tri vladajuće koalicije kojim su se obavezale da će jačati odnose sa NATO, kao i da će ubrzati reforme za članstvo u EU.

Istakao je da se desila promjena vlasti u Crnoj Gori, ali da podrška za evroatlantsku orijentaciju nije izgubila većinu

"Sa zadovoljsntvo sam pročitao da je namjera ključnih ljudi tog saveza da slijede ono što je strateški pravac razvoja crnogorske države i društva. To mi uliva optimizam i ohrabruje me da je moguće pokazati da Crna Gora ima dovoljno demokratske kulture da nakon usoješnog transfera vlasti demonstrira uspjeh u kohibitaciji vlasti", kazao je Đukanović.

Navodi da su razumjeli poruku izbora te da će spremno dočekati sljedeću šansu.

Poručio je da odogovor na nacionalizme koji se pojavljuju ne smije biti drugi nacionalizam već evropeizacija društva.

"Zato mislim da se mora modernizovati i naša evropska platforma koja će nam pomoći da dalje unapređujemo naše društvo", dodao je Đukanović.

"Ruski ili kineski uticaj da ne preuzme Balkan"

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera istakao je u uvodnom obraćanju da je To Be Secure (2BS) Forum doprinio da Crna Gora postane NATO članica 2017. godine.

On je kazao da je Crna Gora pokazala demokratski kapacitet mirnom tranzicijom vlasti nakon paramentarnih izbora, te da će nova Vlada imati zadatak da ostane posvećena članstvu u NATO-u, kao i da ojača put ka EU.

"Crna Gora i cijeli Balkan mora ostati u sferi interesovanja Zapada. Nema i ne bi trebalo da bude kompromisa vezano za to. Ne smijemo dozvoliti ruskom ili kineskom uticaju da preuzme Balkan", istakao je Kentera.

 

Rajzing Rajnke: Reforme moraju pokazati da postoji politička volja

Nova Vlada treba da ostane na evroatlantskom putu i nastavi sa reformama u oblasti vladavine prava, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke

"Ohrabrujem novu Vladu da ostane na evroatlantskom putu, to uključuje odgovornost NATO članstvo. Biti NATO član to znači da ispunjavate obaveze od budžetiranja do vojnih vježbi", rekla je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, da bi ispunila te obaveza zemlja mora pokazati odlučnost za vladavinu prava.

"Nedostatak napretka u toj oblasti je bitan i za EU integracije. Reforma pravosuđa takođe se mora obezbijediti kao i sloboda govora i medija", navela je Rajzing Rajnke.

Te reforme, kako je kazala, moraju pokazati da postoji politička volja.

Rajzing Rajnke je kazala da je odličan start to što je nova Vlada saopštila da će imati nultu toleranciju za korupciju.

Ona je navela da je Crna Gora od obnove nezavisnosti postala jedan od ključnih faktora regionalne stabilnosti.

"Doprinos Crne Gore u sajber bezbjednosti dokaz je da ne postoje mali i veliki partneri u NATO-u već da svi daju podjednak doprinos tom savezu", rekla je Rajzing Rajnke.

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније