Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 12. 2020. 11:58   >>  12:02 23

RADULOVIĆ UVJEREN

Vlada ispunjava obećanja data SPC-u

Jasno je da crnogorska Vlada, a vjerovatno i njena parlamentarna većina, imaju namjeru da izvrše reviziju važećeg i sa međunarodnim pravom već usklađenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

On je reagovao povodom najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a nakon izjave ministra pravde, ljudskih i manjih prava Vladimira Leposavića da će to učiniti po skraćenom postupku,.

"Podsjećamo javnost da se shodno odredbama Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore po skraćenom postupku može donijeti samo zakon kojim treba urediti pitanja i odnose nastale usljed okolnosti koje nijesu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona bi prouzrokovalo štetne posljedice, ili kada se zakon mora uskladiti sa evropskim i međunarodnim pravom. Nijedan od navedenih razloga u ovom slučaju ne postoji, čime se pravo otvoreno izvrgava ruglu", kazao je Radulović.

Zato se, kaže, ispunjavaju obećanja data Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja se, navodi, može smatrati i novim zakonodavcem u Crnoj Gori. 

"Postaje jasno da crnogorska Vlada, a vjerovatno i njena parlamentarna većina, imaju namjeru da izvrše reviziju važećeg i sa međunarodnim pravom već usklađenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Time bi u njega ugradili lažnu državnu i crkvenu istoriju Crne Gore, obezbijedili privilegovan položaj eparhijama SPC u Crnoj Gori i omogućili da se crnogorsko sakralno i kulturno nasljeđe, od neprocjenjive vrijednosti za identitetsko samorazumijevanje crnogorskog naroda, preda u ruke SPC i time stavi pod nadzor države Srbije. U konačnom, SPC bi u svoj posjed dobila i Cetinjski manastir koji je istorijski simbol crnogorske duhovne i svjetovne vlasti, a koji do sada nije pravno posjedovala", rekao je Radulović.

Najavljenim zakonskim izmjenama, kaže on, srpske eparhije u Crnoj Gori "dobile bi status državne crkve čime bi se sekularni karakter naše države faktički obesmislio".  

"Matica crnogorska je u kontinuitetu javno ukazivala na poguban uticaj SPC na suverenost i emancipaciju Crne Gore, na neprincipijelno koketiranje vlasti sa njenim vrhom, kao i na nipodaštavajući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Matica crnogorska apeluje na poslanike da se suprotstave namjeri nove Vlade i da odbiju protivpravnu reviziju Zakona o slobodi vjeroispovijesti", rekao je Radulović.

Apelovao je i na predstavnike međunarodne zajednice, crnogorsku akademsku zajednicu i nevladin sektor da ukažu na neophodnost poštovanja vladavine prava i u ovom važnom slučaju, jer se radi o zaštiti crnogorske duhovne i kulturne baštine, i zaštiti ljudskih prava i sloboda.

"Posebno se obraćamo crnogorskom iseljeništvu da se zajedno sa nama suprotstave grubom aktu nasilja nad suverenitetom države Crne Gore, njenom kulturnom i vjerskom tradicijom, i pravom na postojanje. Iako ovakvo političko djelovanje nove vlade nije neočekivano, ono već sada svjedoči, ne samo o anticrnogorskom klerikalnom duhu vlasti, već i o spremnosti da se bespravno poklanjaju tuđoj crkvi crnogorske svetinje. Na kraju podsjećamo da je Vladu, zahvaljujući većini od jednog poslanika, podržalo i nekoliko partija koje su deklarativno građanske i konstitucionalne. Te partije bi svoje iskazano opredjeljenje sada morale demonstrirati na djelu, i to zaustavljanjem ovog uzurpatorskog i diskriminatorskog akta prema crnogorskom narodu i njegovom istorijskom nasljeđu", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније