Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

17. 12. 2020. 20:14 >> 06:22
14

RADONJIĆ

''Nova Vlada je srpska''

Akademik DANU, Radovan Radonjić, smatra da je nova Vlada srpska Vlada, koja će slijepo slijediti logiku svoje vjere. Radonjić je iz Matice Crnogorske poručio i da je namjera da se od Crne Gore stvori srpski izlaz na more, ali da će nova vlast, htjela to ili ne, morati da sarađuje s NATO-om.

Nova Vlada je bez sumnje dobila veliku poršku biračkog tijela u Crnoj Gori, koje je, kako smatra profesor Radovan Radonjić, u međuvremenu izopšteno, jer im se niko od zvaničnika nije obratio nakon izbora.

''Ja je vidim prvo kao srpsku Vladu, bez ostatka. Drugo, vidim je kao Vladu koja je, prvo ko je odredio mandatara, šta je mandatar koristio kod izbora članova svog tima i kao Vladu koja će slijediti slijepo logiku svoje vjere'', kazao je redovni član DANU, Radovan Radonjić.

A Crnogorci prethodnih decenija nijesu bili veliki vjernici, poručio je Radonjić sa Sjednika četvrtkom, koji organizuje Matica crnogorska. Sada - Crna Gora je, kako tvrdi, državni prostor Srpske pravoslavne crkve, što je bila i na dan referenduma 2006.

''Kako god bilo, Crnogorci su 1993 obnovili svoju crkvu. Mi ne priznajemo, sad hoćemo Nikolu da vratimo, ali ne priznajemo da je postojala crkva, nego hoćemo neku novu drugačiju crkvu, i to nam se o glavu obilo jer ili niijesmo znali ili smo htjeli da istorija počinje od nas ili da postanemo nešto treće'', tvrdi Radonjić.

Zato se, smatra profesor izgubio osjećaj za pripadnost Crnoj Gori. Bez obzira na to, spoljnopolitički pravci Crne Gore ne smiju se dovesti u pitanje, zato nova vlast mora nastaviti započetim putem.

''Ne izlazi se tako lako iz NATO saveza niti je on slučajno ulagao da se u taj prostor priključimo,a čuli ste izjave evropskih prvaka. A kako će oni na tom prostoru regulisati međusobne odnose, to je njihova stvar. Regulisaće ih tako da će ih slušati i raditi ono što kažu, a hoće li se oni pri tome krstiti ili neće ili će dubiti na glavu ili će stajati na zemlji. To se njih savršeno ne tiče'', poručio je Radonjić.

Profesor Radonjić zaključuje i da je teško predvidjeti budućnost Crne Gore i to da li će se, kako je kazao, pojaviti kritična masa koja će imati dovoljno strpljenja i pameti da krene naprijed, istovremeno se suprotstavljajući svima koji su protiv toga.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније