Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 12. 2020. 10:19 >> 10:42
7

DANILOVIĆ

BS da doprinese međunacionalnom miru

Umjesto da Bošnačka stranka doprinese međunacionalnom miru i razumijevanju, vrh te stranke se odlučio da prednjači u razarajućoj politici, kazao je lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

On je to kazao komentarišući inicijativu Bošnjačke stranke da se novom skupštinskom rezolucijom utvrdi Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i predložene zakonske sankcije za poricanje genocida.

O podsjeća da se Skupština Crne Gore 2009. godine odredila prema tom užasnom zločinu.

Danilović pita zašto onda BS traži novo izjašnjavanje, zar do juče nijesu bili dio izvršne vlasti?

"Bili su dio Vlade kod premijera Đukanovića, onoga koji je bio premijer i u trenutku srebreničkog stradanja! I kod Markovića koji je bivao 'komandant' javnih i tajnih službi bezbjednosti. U posljednjih nekoliko godina rukovodstvo BS bilo je neuporedivo agilnije u jagmi oko funkcija "po dubini". Umjesto 'rezolucija' u tišini su se raspoređivali po ministarstvima. Da ne pominjemo uprave i javna preduzeća, Monte put i ostale puteve", navodi Danilović u saopštenju.

Licemjerno je, kaže Danilović, "po ko zna koji put, potezati mrtve, umorene u zločinu, masakrima i krvavoj nesreći svih, da bi se pokrila vlastita politička golotinja ili nesporazumi u stranci".

"BS kao dio Vlade nije uradila ništa da se rasvijetli zločin u Štrpcima ili stavi tačka na deportaciju Muslimana iz Crne Gore u vrijeme kada je Đukanović, takođe, bio kreator života i smrti. BS nikada nije osudila najstrašniji genocid u dvadesetom vijeku koji je Turska sprovela nad Jermenima. BS nije spriječila ni jedno preglasavanje u Skupštini kojim su građani Crne Gore dovođeni na rub sukoba i nesreće. BS je koristila svoju poziciju neophodnog činioca vlasti da ospori i stigmatizuje najvažnije istorijske ličnosti Crne Gore. Petar II Petrović Njegoš postao je tako genocidni pjesnik i pisac iako se sa tim ocjenama jedne ucjenjivačke stranke nikada nisu složili vodeći bošnjački intelektualci iz regiona", navodi Danilović.

On napominje da je nova većina ponudila BS-u učešće u novoj vladi, i to, kako je kazao, ne zbog političkog kapaciteta nego zbog poštovanja prema bošnjačkom narodu.

"Ipak, 'dug' prema Đukanoviću je bio pregolem, makar kod pojedinaca iz vrha Stranke. Umjesto da doprinesu međunacionalnom miru i razumijevanju, vrh BS se odlučio da prednjači u jednoj podmukloj i razarajućoj politici. Tvrd i dosljedan politički predstavnik svog naroda zaslužuje poštovanje, makar, sporazumijevanje bilo teško i teklo sporo", zaključio je Danilović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније