Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 11. 2013. 12:54 >> 12:54
2

ODNOSI DVIJE ZEMLJE

Stefanović: Interes je CG da štiti Srbe

Odnosi između Srbije i Crne Gore značajno su napredovali u posljednjih godinu, zbog spremnosti obje države da rješavaju pitanja koja ih opterećuju, ali želje da se radi na zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji, ocijenio je predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović

 



On je ocijenio da su obje države razumjele da samo dijalogom i saradnjom može da se dovode do toga da građani obje države žive bolje.

"To su ključni razlozi zbog koji ih je došlo do poboljšanja odnosa, a nadam se da će se taj uzlazni trend poboljšavanja odnosa nastaviti", rekao je Stefanović agenciji MINA.

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, Stefanović je kazao da je to tema za razgovore u narednom dijalogu. On je rekao da je interes Srbije da zaštiti položaj Srba u Crnoj Gori, ali da vjeruje da je to interes i Crne Gore. 

"Nadam se da će crnogorska vlast nastaviti da radi na poboljšavanju interesa, naših i svih predstavnika manjina u Crnoj Gori, a srpske stranke treba da se čvršće i bolje bore za ostvarivanje svojih prava", poručio je Stefanović.

Stefanović je ukazao da je u vezi sa tim razgovorao sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapićem i da je ocijenjeno da je potrebno da se radi na unapređenju odnosa i položaja manjina.

"Do sada ja nisam imao neke konkretnije razgovore o položaju srpske nacionlne manjine kao posebno pitanje. na osnovu onoga što sam čuo od Igora Lukšića i od Krivokapića smatram da postoji spremnost vlasti Crne Gore da rade na tome da se položaj Srba poboljša", rekao je Stefanović.

On je rekao da je za Srbe dobro da učestvuju na izborima na Kosovu, ali nije htio da komentariše poziv mitropolita Amfilohija da pripadnici tog naroda ne izlaze na birališta.

"Mi smo pozvali Srbe na Kosovu i Metohiji da uzmu učešća na izborima iz razloga što je to dobro za njihovu i budućnost njihove djece", rekao je Stefanović.

On je ocijenio da samoopstanak i formiranje zajednice srpskih opština garantuje da će oni ljudi koje Srbi predlože i izaberu na tim izborima, moći da rade na očuvanju njihovih radnih mjesta, boljem školskom, zdravstvenom sistemu.

"I sve ono što omogućuje da njihova svakodnevni život bude bezbjedan, siguran i granatovan na takav način", rekao je Stefanović. 

Komentarišući medijske navode da Srpska napredna stranka (SNS) želi da formira jaku srpsku stranku u Crnoj Gori, Stefanović je rekao da SNS nema takve ideje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније