Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 12. 2020. 16:32 >> 16:32

KRIVOKAPIĆ SA AMBASADORKOM UAE

Unapređenje saradnje u turizmu, obrazovanju, energetici

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić susreo se danas sa ambasadorkom Ujedinjenih arapskih Emirata u Crnoj Gori Nabilom Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi. Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su izrazili želju za nadgradnjom i unapređenjem odnosa dviju zemalja.

Kao osnovne oblasti u kojima bi trebalo tražiti prostor za saradnju, pored turizma, istaknute su poljoprivreda, prerađivačka industrija u kompatibilnosti sa prirodnim potencijalima, stočarstvo, energetika, odnosno podsticanje upotrebe potencijala obnovljivih izvora energije.

"Kao bitno polje za dodatno povezivanje sa Ujedinjenih Arapskih Emirata premijer Krivokapić istakao je obrazovanje, i to ne samo na univerzitetskom, već i na srednjoškolskom i ostalim nivoima putem stipendija, razmjene profesora i učenika/studenata, jer je strategija Crne Gore, kako je naglasio, podsticanje znanja, talenata i kreativnosti", navode iz Vlade. 

Premijer je izrazio žaljenje zbog toga što će Crna Gora i Ujedinjeni Arapskih Emirati vjerovatno ostati infrastrukturno nepovezani usled sve izvjesnijeg gašenja Montenegro Erlajnza, ističući da su novoj Vladi ruke po tom pitanju vezane i da je jedino mogla da konstatuje zatečeno stanje, a nažalost ne i da ga promijeni.

"Ipak, akumulirani potencijali znanja, iskustva i vještina ove kompanije biće iskorišćeni u formiranju nove, te vjeruje da će i infrastrukturni jaz između dvije zemlje biti prevaziđen. Takođe je naglasio da su Aerodromi Crne Gore, Luka Bar kao i druge infrastrukturne tačke prostor potencijalne saradnje naših dviju zemalja", naveli su iz Vlade.

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Crnoj Gori službuje od nedavno, iskazala je oduševljenost potencijalima Crne Gore, koje je uspjela u dobroj mjeri da sagleda, iako je u Podgoricu stigla tik pred zatvaranje koje je nametnula aktuelna pandemija.

"Kao osnovne potencijale Crne Gore identifikuje vodu, klimu i obradivo zemljište, ali ističe da bi za investitore iz UAE bilo od velike koristi ako bi crnogorska strana sačinila svojevrsnu zbirnu prezentaciju svih svojih potencijala i definisala tačke na kojima želi da ostvari saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i privuče tamnošnje investitore. Bezbijednost hrane ističe kao oblast u kojoj najprije treba započeti saradnju, a ističe i zainteresovanost arapskih partnera za hotele u okolini tivatskog aerodroma. Kao dobru šansu da se Crna Gora predstavi Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zadobije pažnju njihovih investititora vidi u izložbi EXPO 2021, čiji će domaćin biti Dubai i podstiče crnogorsku stranu da tu priliku iskoristi kao platformu za otvaranje projekata buduće saradnje", piše u saopštenju. 

Krivokapić potvrdio je da će Crna Gora raditi na izgradnji komunikacionih kanala kako bi svoje proizvode i potencijale što brže i jasnije predstavila arapskim partnerima.

Crnogorski premijer zahvalio je Ujedinjenim Arapskim Emiratima na pomoći pruženoj našoj zemlji u situaciji aktuelne pandemije i izrazio nade da će skora primjena vakcine odagnati ovaj problem na veliko olakšanje cijelog svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније