Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 12. 2020. 15:16 >> 15:18
1

VUKIĆEVIĆ

Brigu o starima nova vlast ne smije politizovati

Predsjednik Opšinskog odbora DPS Nikšić Zoran Vukićević, smatra da je saopštenje SNP koje se odnosi na projekat “Pomoć građanima treće životne dobi”, najblaže rečeno, nekorektan politički pokušaj da se obezvrijedi i omalovaži projekat i ljudi koji ga četiri godine uspješno sprovode.

Kako navodi u saopštenju, želja SNP da DPS prikaže kao bezdušne administratore, koji poslije 30. avgusta hoće da unište sve što je humano, ne služi na čast autorima ovog saopštenja i partiji u čije ime pišu.

"Projekat čiji je cilj pomoć u kući za najranjivije kategorije stanovništva, od 2016. godine, pa sve do marta 2020. godine je finansiran od Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNDP-a. Njegovu realizaciju su sprovodili Centri za socijalni rad, na način što su anketirali sve zainteresovane i vršili odabir geronto-domaćica, čiji su me jučerašnji telefonski pozivi, u kojima su mi prenijeli strah od gubitka ovog posla, uznemirili. Uznemiren sam kao dugogodišnji socijalni radnik i poštovalac njihovog rada, za koji moram reći da nijesu adekvatno plaćeni, o čemu sam svih ovih godina uvijek i javno govorio. I odgovorno sam tvrdio i tvrdim, da je ovo jedina mana ovog projekta", kažao je Vukićević.

Nastavak projekata, kako je dodao, od 1.marta 2020. godine realizuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Crveni krst Crne Gore, a realizacija projekta planirana je do 31. decembra ove godine.

"Projekat i njegova sudbina potpuno su izvjesni i novi ministar treba da uradi samo jednu stvar, a to je da kao i njegovi prethodnici, produži ugovor za narednu godinu. Takođe, ovih dana i iz samog ministarstva, i drugih izvora saznajemo da se namjerava uvesti participacija korisnicima ovih usluga, pa pozivam ministra Spajića da to ne čini, već kao što je rađeno prethodnih godina, nađe prostora i razumijevanja da odustane od te namjere.
Apelujem na ministra da nastavi raditi u onom ritmu, u kojem se radilo svih ovih godina, kada je u pitanju briga o starima i da u skladu sa svojim dužnostima opredijeli neophodna sredstva za realizaciju ovog, izvanrednog projekta", navodi se u saopštenju Vukićevića.

On naglašava da je projekat stvorio neraskidivu vezu najstarijih sugrađana i geronto-domaćica.

"Ne zaboravimo da se nikad niko nije uzdigao tako sto je drugog bez činjeničnog utemeljenja diskreditovao i da ovako osjetljivo polje nije mjesto za političke manipulacije, čiji rezultat može biti unošenje nemira u svakodnevicu naših građana. Nijedna mjera ili projekat iz socijalne zaštite, kao ni socijalna politika u cjelini, ne mogu biti plodotvorni ukoliko se posmatraju iz ugla dnevnog politikanstva i ideološkog diskursa.
Kontinuitet i stalno poboljšanje nivoa brige i zaštite najstarije populacije je civilizacijsko, etičko i tradicionalno pitanje generacijskog duga", poručio je Vukućević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније