Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 12. 2020. 13:01 >> 13:01
7

SMAILOVIĆ SMATRA

Vjeronauka u obrazovanju bi ugrozila princip građanske države

Nova Vlada se mora okrenuti ekonomiji i poboljšanju standarda građana, dok pokretanje inicijative da vjeronauka bude sastavni dio obrazovnog sistema od strane političkih subjekata vladajuće većine nije ništa drugo do usmjeravanje u političke svrhe prava na slobodu izražavanja vjerskih ubjeđenja, poručuje Amer Smailović, poslanik Bošnjačke stranke.


On ističe da se BS zalaže za sekularno uređenje države, što znači odvojenost vjerskih od javnih institucija.

“Pred nama je period ekonomske neizvjesnosti koja se može prevazići isključivo ako se rješavanje realnih problema i potreba građana postavi kao prioritet u radu Vlade. Prijedlog uvođenja vjeronauke u obrazovni sistem je antisekularni zahtjev. Kao što nauka i obrazovni sistem imaju svoju ulogu u jednom društvu, tako i religija i vjerske institucije imaju svoju ulogu. Oba ova segmenta treba razvijati, ali ne miješati” kaže Smailović.

On ističe da je pitanje vjere intimno pitanje odnosa čovjeka prema onom uzvišenom, pa je treba sačuvati od birokratizacije, banalizovanja i nametanja putem obrazovnog sistema.

“Isto tako i obrazovni sistem treba sačuvati od dogmi koje obično nižim uzrastima nijesu dokučive i razumljive. U demokratskim društvima ovo pitanje trebalo bi da bude stvar izbora, lične intime i razvoja kroz vjerske, a ne javne institucije. Uvođenjem vjeronauke u sistem obrazovanja dovodi se u pitanje princip neutralnosti po vjerskim pitanjima, koji bi obrazovne institucije morale da imaju. Time bi neminovno došlo do razvijanja diskriminacije po osnovu vjeroispovijesti odnosno uvjerenja, što bi u konačnom ugrozilo i princip građanske države kojim se Crna Gora diči”, kaže poslanik BS.

Zato, poručuje da se društvo u cjelini mora usmjeriti u pravcu vaspitanja i edukacije djece sa ciljem razvijanja vještina tolerancije, kulture dijaloga, uvažavanja i poštovanja tuđih mišljenja i ponašanja.

“Postojanje posebnih vjerskih škola mnogo je bolje rješenje od uvođenja vjeronauke u klasični obrazovni sistem. Vjerovanje treba da bude stvar izbora, a ne nametanja kroz obrazovni sistem. U tom kontekstu država treba da ima ulogu da obezbijedi jednake uslove za razvoj svih vjerskih institucija i stvara klimu slobode izbora, a ne nametanja vjerovanja, što uvođenje vjeronauke u obrazoni sistem u izvjesnom smislu jeste”, zaključuje Smailović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније