Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 12. 2020. 13:46   >>  13:54 28

MONTENEGRO INTERNATIONAL

Dijaspora podržala skup ispred Skupštine

NVO Montenegro International saopštila je da je na njihov e-mail pristiglo nekoliko desetina poruka podrške patriotskom skupu koji će se održati sjutra u minut do 12h ispred Skupštine Crne Gore.

Iz Udruženja Crnogoraca Amerike sa centrom u San Francisku Blažo Sredanović saopštio je da šalju bezrezervnu podršku protestu protiv, kako navode, sramne trgovine i izdajničke politike nove vlasti.

"Koja je bacila pod noge viševjekovnu tradiciju, istoriju, duhovna dostignuća i kulturna dobra naše jedine države Crne Gore. Spremni smo da sa vama dijelimo sudbinu, kao sto su to vjekovima radili naši uzorni iseljenici. Nama su danas, u ovom kritičnom momentu istorije, sloga, upornost i jedinstvo potrebniji nego ikada. Neka nam koraci budu čvrsti kao tlo na kojemu smo ponikli. Da sa tog dostojanstvenog i civilizovanog skupa pošaljemo poruku svijetu da smo još onaj narod, koji je u najtežim okolnostima, čuvao i očuvao državu, slobodu i tradiciju svih gradjana. Da je naša Crna Gora dio napredne civilizacije, zemlja koja odbacuje mržnju, poniženje i zlostavljanje drugih, a posebno vazalski odnos u koji nas uvlači sadašnja vlast sa onima koji su okrvavili ruke u Srebrnici što im svijet nikada neće zaboraviti", navodi Sredanović.

On kaže da u danima koji dolaze "brzo će se raspršiti dim svetosavskog tamjana kojim je prikrivana istinska namjera ove nove Vlade da vrate točak istorije da bi se Crna Gora ponovo nasla na lomači kleronacističke srpske politike".

"Danas Crna Gora nema većeg neprijatelja u svijetu od politike koju sadašnja vlast lažno promoviše kao opšteljudske vrujednosti, a radi se o vraćanju u srednjevjekovni mrak,” napisao je Sredanović.

Mihailo Mandić, predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije istakao je da u teškim vremenima kada se Crna Gora ponovo našla na putu potkusurivanja tuđinskih interesa obaveza je svih da dignu glas i stanu u odbranu naše domovine.

"Ovim putem izražavamo punu podršku održavanju stalnih i mirnih protesta svih gradjana Crne Gore, bez obzira na njihovu vjeroispovijest, sve dok novoizabrana vlada ne odustane od scenarija upravljanja Crnom Gorom po zakonima SPC i istu stavi u zakonske okvire evropske i civilizovane Crne Gore. Da je vječna Crna Gora!”"

Predrag Marković, predsjednik Udruženja “Montenegro Cetinje” Los Anđeles, SAD kaže da treba pružiti otpor svakome ko ne voli Crnu Goru.

“Braćo i sestre Crnogorci i Crnogorke, građani Crne Gore, pozivamo sve, bez obzira na vjeru i narodnost , na otpor ovoj vladi i svim njenim službama. Svi u Podgoricu pred Skupštinom, 28. decembra u 12 ura. Otpor svemu i svakome koji ne voli Crnu Goru kao svoju domovinu, kao vječnu grudu slobode u borbi protiv domaćih i spoljnih neprijatelja. Otpor svemu i svakome koji ne vidi Crnu Gori kao jedini dom bez kompromisa, svim svojim sinovima i šćerima, bilo koje vjere i narodnosti. Otpor svemu i svakome koji ne poštuje istoriju Crne Gore, ne poštuje njene manastire i crkve koje je sa mukom i krvlju gradila i branila. Otpor okupatorima crnogorskih svetinja. Istrajmo do kraja. Otpor svemu i svakome koji ugrožava bezbjednost njenih granica, njenog naroda i gaji nacističke i fašističke ideje i promoviše ih u Crnoj Gori. Srećan vam skup otpora narode Crne Gore. Da je vječna vjera, snaga i ljubav sa kojom čuvamo, branimo i volimo Crnu Goru", naveo je on.

Podrška je stigla i od eMDe Alijansa – Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

"Nijesmo imali namjeru da u bilo kom smislu reagujemo i dajemo na značaju ovoj skalameriji koju nazivate vladom Crne Gore, jer je nijesu birali njeni građani već jedna vjerska zajednica… Međutim, smatramo da je podrška ovom skupu, koji će biti održan 28.12. obaveza svakog od nas, svakog ko Crnu Goru doživljava svojom jedinom maticom, bez ikakve alternative. Na osnovu ponuđenog do sada, a što smo od njih (Vlade SPC) vidjeli i čuli, shvatili smo da su isplanirali da nas sve pokrste, nametnu nam tuđu naciju, ukinu sve ono što Crna Gora jes i na kraju nas na tacni predaju raznim genocidnim državama, a koje su nas već ugnjetavale jedan cijeli vijek, ne bi li nas u novom pokušaju utrli", ističe se između ostalog u njihovom pismu.

Podršku su pružili i Prof. dr. sc. Vanda Babić, Zadar, Hrvatska, Veljko Krstov Martinovic Crnogorska kuća u Barseloni, Radoš Dubljanić, Njujork SAD,  Vesko Karadžić, Ljiljana Krstović, Tatjana Kilibarda, članovi glavnog odbora Montenegrin Canadian Association, Iva i Saša Jovetić iz Londona, Jagoda Trgo-Grujić, Beograd, Ilija Kašćelan, Lidija Jelić (rodjena Sekulović) Ontario, iz Kanade, Lidija Kraljević, Katja Orovic iz Švedske.

Sa Novog Zelanda protest je podržao i Vukan Čavor sa familijom i brojni drugi Crnogorci iz dijaspore širom svijeta. Slavko Mrdović, Švajcarska, Ljubo Radović, savez Crnogoraca Hrvatske, Sanja Golubović, Velika Britanija,Vera Jokić, Holandija, Milanka Moller, Rade Italija, Slavica Žugić, Esef Softić, Momčilo Čabarkapa, Nenad Radičević, Željko Mrvošević, Rada Senić, Jelica Ilić, Ljiljana Pavićević, Duška Anderson, Janica Kračković, Ljilja Krstović, Dragan Bulatović, Kemo Mulić, Živko Matović, Vesna Malović, Dragan Pavićević, Nataša Vehr, Cirih, Mladen Jovićević, Dejan Keljanović, Deni Koljenović, Nenad Ivanišević, Snežana Minić...

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније