Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

28. 12. 2020. 07:02   >>  16:03 18

VOLKER

Prekid podrške NATO, ukoliko procure informacije

Biografije pojedinih imenovanih u sektoru bezbjednosti kao i neke od ranih izjava i ranih postupaka nove Vlade Crne Gore počinju da izazivaju zabrinutost kaže u razgovoru za Pobjedu bivši američki ambasador u NATO i nekadašnji specijalni izaslanik te zemlje za Ukrajinu Kurt Volker. Ostaje da se vidi kako će ova vla-da biti percipirana u SAD-U, dodaje on.

Upozorava da će ukoliko crnogorska vlada ne uspije da zaštiti NATO ili druge osjetljive informacije ili ih prenese ne-saveznicima ili Rusiji, vjerovatno doći do brze reakcije da se zaustavi protok informacija i podrška službama bezbjednosti.

“SAD - kao i EU i NATO - sudiće crnogorskoj vladi po njenim postupcima, a ne samo po imenovanjima osoblja. Zapadu je važno da poštuje volju crnogorskog naroda koji je izabrao koaliciju na vlasti. Biografije nekih imenovanih izazivaju zabrinutost, kao i neke od ranih izjava i ranih postupaka Vlade. Ostaje da se vidi kako će ova vlada biti percipirana u SAD-u”, kazao je on.

U okviru crnogorske nezavisnosti i Ustava, kako smatra Volker, mogu postojati legitimne razlike u političkim stavovima u demokratiji.

“SAD i evropske države sarađivaće sa bilo kojom izabranom vladom u Crnoj Gori, bez obzira na njene unutrašnje političke stavove. Međutim, ukoliko bilo koja crnogorska vlada ne uspije da zaštiti NATO ili druge osjetljive informacije ili ih prenese ne-saveznicima ili Rusiji, vjerovatno bi došlo do brze reakcije da se zaustavi protok informacija i podrška službama bezbjednosti”, kazao je on.-

On napominje da nova crnogorska vlada stupa na dužnost u trenutku kada je EU ometena krizom kovid-19, ekonomskim padovima, Bregzitom i božićnim i novogodišnjim praznicima.

“Štaviše, EU, kao i Sjedinjene Države, će pokušati da daju šansu novoj vladi, koju su nedavno izabrali crnogorski birači. S tim u vezi, takođe postoji jasno razumijevanje u SAD-u i EU da je Rusija neprijateljski raspoložena prema crnogorskoj nezavisnosti i nastoji da spriječi da se države na Balkanu u potpunosti integrišu u Evropu. Kako se svi postepeno budu vraćali sa prazničnog odsustva, zabrinutost će rasti u EU, kao i u SAD-u, ako nova vlada podrži napore Moskve i Beograda da blokiraju dalju integraciju regiona u Evropu. Ovo uključuje ne samo zaštitu nacionalne bezbjednosti, već i energetsku sigurnost, slobodu informisanja, slobodu vjeroispovijesti, integritet demokratskih institucija i vladavinu zakona. Štaviše, normalni je evropski standard da se sve vjerske institucije kao takve registruju po zakonu zemalja u kojima djeluju i da se imovinska pitanja rješavaju u okviru vladavine zakona, uz dužno poštovanje svih istorijskih prava”, zaključio je Volker.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније