Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

28. 12. 2020. 11:37   >>  12:07 6

DANILOVIĆ

Vlada da razriješi Lazovića

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, zatražio je od Vlade Crne Gore da razriješi pomoćnika direktora Uprave policije, Zorana Lazovića. On je na konferenciji za medije kazao da je to moguće uraditi i danas, ne čekajući raspisivanje konkursa. Lideri Demokratskog fronta dali su Vladi Crne Gore vrijeme od mjesec da sama inicira izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu. 

"Ako Lazović ne želi da radi svoj posao, onda treba da podnese ostavku, sektor bezbjednosti neće trpjeti. Njegovo odbijanje može trajati samo do prve naredne sjednice Vlade", dodao je Danilović.

Istakao je da je na raspolaganju i predsjedniku i potpredsjedniku Vlade, kako bi objasnio detalje na koji mogu završiti smjenu Lazovića.

"Slati poruke kako je Lazović radi po zakonu, a imati takav bezbjednosno-politički bekgraund, apsolutno je nedopustivo. Nema potrebe da se Vlada vajka i izvinjava pojedincima koji su duboko involvirani u kriminalni milje, i ovo govorim s odgovornošću", naveo je Danilović i pozvao na primjenu Zakona.

Ponovio je da je i prije izvora Lazovića govorio kako se smjena može završiti "čisto" i principijelno.

"Može se desiti da se na prvom konkursu neko i ne prijavi, pa da se vd stanje produži do marta, što je neprihvatljivo", dodao je Danilović.

Nedopustivo je, naglasio je Danilović, da Uprava policije funkcioniše van MUP-a.

"Uvaženi prijatelji iz Vlade, dostavite nam draft, da se izjasnimo kako ćemo raditi. Ne treba nam ovoliko centara bezbjednosti, tačno znamo u kojem pravcu treba ići, i očekujemo da nam Vlada ponudi svoje nacrte. Dužni smo da dijelimo sudbinu ove izvršne vlasti, ljudi podrazumijevaju da je ova Vlada i naša Vlada", istakao je predsjednik Ujedinjene.

Rok od mjesec za izmjene i dopune Zakona

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, saopštio je da su zaključili da Vlada nije spremna za ozbiljnu demontažu pravosuđa i dodao da će dati vrijeme od mjesec da Vlada sama inicira izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu. 

"Imamo model, po standardima Evropske unije,  koji može u političkom smislu da eliminiše sve koji su se pokazali kao izvršioci naloga Mila Đukanovića i Duška Markovića", dodao je Knežević i istakao da su se stekli svi uslovi za istek mandata Ivice Stankovića.

Osvrnuo se i na rad Tužilačkog savjeta. 

"Od maja 2020. godine, Ivica Stanković je u formi vanrednog vršioca dužnosti i nije imao pravo da vrši tu funkciju. Zbog čega Tužilački savjet ovo nije konstatovao, jedan je od razloga zbog kojih insistiramo na izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu", kazao je Knežević, "Takođe funkciju specijalnog tužioca ne bi mogla da vrši ni Stojanka Radović, takođe i Veselin Vučković, Radmila Ćuković i još jedan broj ljudi..."

Kako je naveo, 40 sudija steklo je pravo da idu u penziju i više ne mogu da se bave tim poslom.

 "Koalicija Za budućnost Crne Gore spremna je da inicira izmjene Zakona o tužilaštvu i Zakona o parlamentarnom nadzoru, ali da ostavi Vladi prostor da, u konsultaciji sa nama, donese najbolje odluke. Ukoliko Vlada to ne uradi u narednih mjesec, mi ćemo inicirati ove izmjene i dopune zakona jer smo se obavezali prema građanima da ćemo demontirati institucionalno-političko-kriminalnu hobotnicu. Imamo gotova zakonska rješenja i jasan model kako bi to trebalo da se implementira. Ne želimo da se stekne utisak da mi rušimo Vladu, naprotiv, mi sm ovu Vladu podržali, ali se stiče utisak da Vlada ovim ćutanjem ruši samu sebe, e mi želimo da joj pomognemo da ona opstane na način što će donešenjem ovih zakona i njihovim implementacijom održati obećanje građanima", naveo je jedan od lidera DF-a. 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније