Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

28. 12. 2020. 15:35 >> 20:07
20

SKUPŠTINSKI ODBOR

Zeleno svjetlo za predlog Zakona

Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode dao je zeleno svijetlo za Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i predložio Skupštini da ga usvoji. Ranije danas poslanici opozicije napustili su sjednicu Odbora za ljudska prava na kojoj su se razmatrale izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na sjednicu Odbora nijesu pozvani predstavnici CPC.

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović na početku sjednice je kazao da je primio dopis ombudsmana da pozove predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve, a da je njegovo pravo da odluči koga će da pozove.

Halil Duković iz DPS-a kazao je da, dok je on bio na čelu Odbora, nikada nije uskraćivano pravo govora bilo kome.

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da sve vjerske zajednice imaju ista prava i obaveze, "Kao što sam štitio vjerska uvejrenja drugih ljudi tokom litija, tokom službi, tokom privođenja tako želim da na neki način podstaknem razmišljanje na ovaj način", kazao je Bjeković.

Ministar pravde Vladimir Leposavić naveo je da se ne usvaja novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nego je se u manjen obimu mijenja Zakon o kojem je VK već dala mišljenje.

“Ne postoji zakonski propis koji obavezuje državne organe da za svake izmjene zakona traži mišljenje VK, posebno kada se radi o zakonu koji već ima mišljenje VK”, naveo je Leposavić.

Cilj izmjena zakona je, kako kaže, sklanjanje odredbi za koje je SE već dao preporuku da se uklone iz zakona.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Skupštine Crne Gore Jovan Vučurović kazao je na početku sjednice na kojoj se razmatraju izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti da je na sjednicu pozvao predstavnike tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković zatražila je da se odgodi rasprava, jer nemaju mišljenje Venecijanske komisije.

Za ministra Vladimira Leposavića je rekla da je ministar “nepravde”.

“Jeste li vi prijeki sud, je li mi prisutvujemo pravnom nasilju? Šta je ovo?”, pitala je Vuković.

Vučurović je na početku sjednice kazao da je primio dopis ombudsmana Siniše Bjekovića da pozove predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu.

“Moje je pravo da odlučim koga ću da pozove, to sam pravo iskoristio da pozovem predstavnike tradicionalnih crkava”, rekao je Vučurović, na početku sjednice.

Halil Duković (DPS) je kazao da je za vrijeme dok je on bio na čelu ovog odbora on bio prepoznat po zaštitit prava i sloboda, te da nikome nije uskraćivano pravo govora bilo kome.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније