Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 12. 2020. 13:38   >>  15:53 25

DPS

Neće u Skupštinu do odluke Ustavnog suda

Demokratska partija socijalista (DPS) neće učestvovati u radu Skupštine dok Ustavni sud ne odluči o njihovoj inicijativi za ocjenu ustavnosti odluka koje je donio parlament u noći između ponedjeljka i utorka.


Poslanik Nikola Rakočević kazao je da će DPS uputiti inicijativu sudskim instancama kako bi ocijenili ustavnost odluka Skupštine.

„Danas ili sjutra uputićemo inicijativu nadležnim sudskim instancama za ocjenu ustavnosti odluka Skupštine“, kazao je Rakočević na konferenciji za novinare poslaničkog kluba DPS-a.

On je naveo je da su za DPS sporne odluke o utvrđivanje kvoruma za jučerašnju sjednicu parlamenta, kao i verifikovanje mandata poslanici Građanskog pokreta URA Suadi Zoronjić.

"Da bi se utvrdio kvorum neophodno je fizičko prisustvo 41 poslanika. Oni su imali samo 40 prisutnih", kazao je Rakočević.

On je dodao da su tada predložili da odgode sjednicu za januar ili februar.

"Druga stvar je to da je flagrantno prekršen Zakon o izboru poslanika i odbornika. Skupština je potvrdila mandat novoj poslanici, a Državna izborna komisija nije", rekao je Rakočević.

Rakočević je na pitanje da li će učestvovati u radu parlamenta odgovorio da je stav DPS da neće bojkotovati parlament, ali dok se sudski organi ne oglase neće učestvovati u njegovom radu.

„Nećemo učesvovati u radu radnih tijela do odluke suda, ali kakva god odluka da bude mi ćemo nastaviti naš rad u parlamentu“, pojasnio je Rakočević.

On je rekao da su 2012. godine poslanici većine, mimo Opštinske izborne Komisije, utvrdili mandat.

„Tada je Upravni sud odlučio da su sve te odluke ništavne“, kazao je poslanik DPS-a.

Rakočević je rekao da potrebno da svi nauče da poštuju Poslovnik, i Zakon i Ustav Crne Gore.

„To je ono na šta smo mi pozivali skupštinsku većinu. Nikako da opstruiramo rad, jer koliko god se mi oglašavali sa određenim rješenjima koje donosi nova Skupštinska većina, mi poštujemo odluku građana“, kazao je Rakočević.

Funkcioner DPS-a Andrija Nikolić rekao je da DPS tumači ponašanje parlametarne većine tako da sve što su uradili je bilo u vidu poklona Srpskoj pravoslavnoj crkvi za Božić i pravoslavnu Novu godinu.

„Po svaku cijenu morala se završiti procedura u Skupštini uz kršenje Poslovinka, zakona i uz flagrantno rušenje ustavnog poretka“, smatra Nikolić.

DPS je, kako je naveo, bio zainteresovan da učestvuje u skupštinskoj raspravi, da razmijeni argumentaciju sa kolegama.

„Ali nas je ponašanje parlamentarne većine usmjerilo u pravcu ovakvog postupanja“, kazao je Nikolić.

On je rekao da je tadašnja parlamentarna većina optuživana, jer je donijela Zakon o slobodi vjeroispovijesti u kasnim večernjim satima.

„Oni koji su nas optuživali sada su to uradili na isti način, samo što su predvidjeli jednu stvar. Mi smo to radili u skladu sa zakonom i procedurama“, kazao je Nikolić.

On je pozvao predsjednika parlamenta Aleksu Bečića da objasni šta je sinoć u njegovom kabinetu radio lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da juče i sinoć u Crnoj Gori „izvršen državni udar“.

„Uspostavljena je Vlada neprava. Desila se ustavna okupacija. DF je prošle godine zgazio Ustav, a parlamentarna većina ga je juče razapela veliko srpskim interesima o repove“, poručila je Vuković.

Ona je kazala da su u Crnoj Goroj svetinje crnogorske i da su otvorene za sve Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Muslimane, Albance i Rome.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније